Australische bank blokkeert $183 miljoen aan verdachte betalingen, waaronder naar cryptobeurzen

De National Australia Bank (NAB) heeft de afgelopen maanden enkele betalingen aan “hoogrisico” cryptobeurzen geblokkeerd om haar klanten te beschermen. Dat stelt de bank in een persbericht.

Tussen maart en juli is er circa 184 miljoen dollar (270 miljoen Australische dollars) aan betalingen tegengehouden waarbij er sprake was van “verdachte” transacties. De bank heeft echter niet bekendgemaakt hoeveel van deze meldingen cryptogerelateerd zijn.

“We hebben onlangs maatregelen genomen zoals betalingswaarschuwingen, acties tegen misleiding en het blokkeren van phishinglinks in onverwachte sms-berichten,” zei Chris Sheehan, uitvoerend directeur onderzoek en fraude bij NAB. “We nemen nu ook maatregelen om enkele betalingen aan hoogrisico cryptobeurzen te blokkeren in een verdere poging om oplichters te stoppen”, licht hij verder toe, zonder de namen van deze beurzen bekend te maken.

Volgens de bank is er in Australië alleen al 150 miljoen dollar verloren aan cryptogerelateerde oplichting. Sectorbreed zijn banken voorzichtiger geworden.

Vorige maand heeft de Commonwealth Bank of Australia maatregelen genomen om transacties naar cryptobeurzen te beperken vanwege fraudevermoedens.

NAB meldt dat bijna 50% van de gemelde oplichtingszaken aan de Australian Financial Crimes Exchange zijn te relateren aan cryptocurrency’s de afgelopen maand.

“Deze oplichters maken deel uit van georganiseerde, internationale criminele groepen. We zien steeds vaker dat ze cryptoplatforms gebruiken om gestolen geld snel en vaak naar het buitenland te sturen,” aldus Sheehan.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...