Bank of America: ‘Bitcoin handelt meer als een risico-asset dan als een vluchthaven voor inflatie’

Bitcoiners roepen graag dat bitcoin de ultieme vluchthaven is in tijden van economische rampspoed en inflatie. Het grote Bank of America kan zich daar niet in vinden en constateert dat bitcoin veel meer handelt als een risico-asset. Wat betekent dat het meer correlatie heeft met aandelen dan met goud.

De titel “digitaal-goud” lijkt voor bitcoin op dit moment dan ook niet helemaal passend, aldus Bank of America in een onderzoeksrapport met de titel “Global Cryptocurrencies and Digital Assets”. Eind januari was de correlatie van bitcoin met aandelen zelfs op het hoogste punt ooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Risico-assets en bitcoin

Vanuit fundamenteel oogpunt is bitcoin geen risico-asset. In tegenstelling tot bedrijven waarvan je de aandelen kunt kopen is bitcoin de afgelopen 13 jaar precies hetzelfde gebleven.

Het netwerk produceert gewoon nog iedere 10 minuten een blok en het maximale aantal bitcoin ligt nog altijd op 21 miljoen.

De onveranderbare fundamenten van bitcoin maken het in potentie de ultieme veilige haven of stabiele factor in een portfolio. Als we naar de koers van bitcoin kijken zien we daar op sommige momenten echter weinig van terug. Bitcoin gedraagt zich meer als een risico-asset als aandelen, vastgoed of een valuta.

“Op 31 januari 2022 was de correlatie tussen bitcoin en de S&P 500 (SPX) en tussen bitcoin en de Nasdaq 100 (QQQ) op het hoogste punt ooit,” zo valt er in het rapport van de Bank of America te lezen. Verder is de correlatie tussen bitcoin en goud praktisch naar nul gevallen, terwijl bitcoin en goud zo vaak met elkaar worden vergeleken.

Bitcoin, inflatie en de Federal Reserve

Hoewel de correlatie tussen bitcoin en risico-assets op het moment van schrijven groot is, heeft het ook een voorzichtige neiging om te reageren op het beleid van de Federal Reserve en inflatiecijfers. Al reageert het op die momenten niet altijd op de meest voorspelbare manier.

In november schoot de bitcoin koers bijvoorbeeld naar de voorlopige all-time high van 69.000 dollar, nadat werd bekendgemaakt dat de inflatie met 6,2 procent op een 30-jarig hoogtepunt was aanbeland. Later die maand viel de koers echter weer nadat de Federal Reserve bekendmaakte dat de inflatie minder ’tijdelijk’ is dan ze hadden verwacht.

Ondanks dat schrijft de Bank of America in het rapport dat bitcoin in ontwikkelingslanden zeker als een vluchthaven voor inflatie kan fungeren. In landen als Turkije of in andere landen waar de inflatie de spuitgaten uitloopt is de schaarste van bitcoin een interessante ontsnappingsroute.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer