Bank of America: ‘Bitcoin handelt meer als een risico-asset dan als een vluchthaven voor inflatie’

Bitcoiners roepen graag dat bitcoin de ultieme vluchthaven is in tijden van economische rampspoed en inflatie. Het grote Bank of America kan zich daar niet in vinden en constateert dat bitcoin veel meer handelt als een risico-asset. Wat betekent dat het meer correlatie heeft met aandelen dan met goud.

De titel “digitaal-goud” lijkt voor bitcoin op dit moment dan ook niet helemaal passend, aldus Bank of America in een onderzoeksrapport met de titel “Global Cryptocurrencies and Digital Assets”. Eind januari was de correlatie van bitcoin met aandelen zelfs op het hoogste punt ooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Risico-assets en bitcoin

Vanuit fundamenteel oogpunt is bitcoin geen risico-asset. In tegenstelling tot bedrijven waarvan je de aandelen kunt kopen is bitcoin de afgelopen 13 jaar precies hetzelfde gebleven.

Het netwerk produceert gewoon nog iedere 10 minuten een blok en het maximale aantal bitcoin ligt nog altijd op 21 miljoen.

De onveranderbare fundamenten van bitcoin maken het in potentie de ultieme veilige haven of stabiele factor in een portfolio. Als we naar de koers van bitcoin kijken zien we daar op sommige momenten echter weinig van terug. Bitcoin gedraagt zich meer als een risico-asset als aandelen, vastgoed of een valuta.

“Op 31 januari 2022 was de correlatie tussen bitcoin en de S&P 500 (SPX) en tussen bitcoin en de Nasdaq 100 (QQQ) op het hoogste punt ooit,” zo valt er in het rapport van de Bank of America te lezen. Verder is de correlatie tussen bitcoin en goud praktisch naar nul gevallen, terwijl bitcoin en goud zo vaak met elkaar worden vergeleken.

Bitcoin, inflatie en de Federal Reserve

Hoewel de correlatie tussen bitcoin en risico-assets op het moment van schrijven groot is, heeft het ook een voorzichtige neiging om te reageren op het beleid van de Federal Reserve en inflatiecijfers. Al reageert het op die momenten niet altijd op de meest voorspelbare manier.

In november schoot de bitcoin koers bijvoorbeeld naar de voorlopige all-time high van 69.000 dollar, nadat werd bekendgemaakt dat de inflatie met 6,2 procent op een 30-jarig hoogtepunt was aanbeland. Later die maand viel de koers echter weer nadat de Federal Reserve bekendmaakte dat de inflatie minder ’tijdelijk’ is dan ze hadden verwacht.

Ondanks dat schrijft de Bank of America in het rapport dat bitcoin in ontwikkelingslanden zeker als een vluchthaven voor inflatie kan fungeren. In landen als Turkije of in andere landen waar de inflatie de spuitgaten uitloopt is de schaarste van bitcoin een interessante ontsnappingsroute.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....