Belarus wil peer-to-peer betalingen verbieden wegens opkomende cybercriminaliteit

De regering van Belarus (of voorheen Wit-Rusland) wil een verbod op peer-to-peer transacties. Ze komt met deze maatregel om de toenemende cybercriminaliteit in het land aan te pakken.

Verbod op P2P

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA) van Belarus deed op 2 juli een officiële aankondiging over dit thema. Ze schetsen de doelstellingen voor de nieuwe wetgeving en de impact die het heeft op personen die betrokken zijn bij cryptobeurzen.

Het besluit om peer-to-peer (P2P) transacties te verbieden, is naar eigen zeggen een reactie op de hoge mate van cybercriminaliteit in Wit-Rusland. De MFA benadrukt dat lokale aanklagers sinds het begin van het jaar al tegen 27 personen actie heeft ondernomen.

Men deed dit omdat ze “illegale diensten voor crypto-uitwisselingen” zouden hebben aangeboden. Het resulteerde in illegale inkomsten van ongeveer 22 miljoen Wit-Russische roebel (wat omgerekend neer komt op $8,7 miljoen).

De autoriteiten beweren dat P2P-diensten een voorkeursmethode zijn geworden voor criminelen om gestolen geld uit te laten betalen. Vervolgens wordt het binnen het criminele netwerk omgezet naar fiatgeld.

Het nieuwe voorgestelde verbod op de peer-to-peer betalingen wijkt af van eerdere uitlatingen van de overheid. In 2022 ondertekende president Alexander Loekasjenko een decreet ter goedkeuring van het “vrije verkeer van cryptocurrency’s”.

Ze wilden cryptobedrijven naar het High-Tech Park (HTP) aantrekken, onder andere met goede belastingregels. Toch verwijst men hier ook naar terug in het voorstel van de MFA:

“De MFA werkt aan wetgevende innovaties die “crypto exchange transactions” tussen individuen verbieden. Voor transparantie en controle mogen burgers dergelijke financiële transacties alleen via de HTP-beurzen uitvoeren.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws