Belastingdienst VS krijgt inzicht in cryptobezitters via bank

Bitcoin en belastingen gaan niet altijd hand in hand. Daarom krijgt de belastingdienst van de Verenigde Staten een extra tool in haar gereedschapskist.

Cryptobelastingen

De Internal Revenue System (IRS) gaat achter cryptobezitters aan die geen winst op hun belastingen rapporteren. Donderdag kreeg de Amerikaanse belastingdienst een gerechtelijk bevel waarin een bank in NYC wordt bevolen om gegevens van potentiële belastingontduikers over te dragen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om de M.Y. Safra Bank in combinatie met cryptobeurs sFOX. Hierover kon je begin deze maand al lezen. De Safra Bank heeft naar verluidt zelf niets verkeerd gedaan.

Omdat bitcoin niet zomaar kan worden afgepakt en geldstromen makkelijker te verdoezelen zijn (dan bankbetalingen), komen cryptobezitters doorgaans sneller onder de loep te liggen.

In Amerika moeten mensen belasting betalen over hun bitcoin op het moment dat ze deze verkopen. In Nederland werkt het iets anders, met een belasting over het cryptobezit op een specifieke peildatum (namelijk 1 januari).

De belastingdienst kan er nu dus via een bank achter komen of mensen geld hebben verdiend of uitgecashed via de cryptobeurs sFOX. Op deze manier hopen ze dat alle belastingregels worden nageleefd én ontduikers in beeld te krijgen.

De Internal Revenue Service beschouwt cryptocurrency’s als ‘property’ voor belastingdoeleinden. Daarom moet er vermogenswinstbelasting worden betaald.

In de VS is er zoiets als de ‘codesectie 1031’, waarbij je de capital gains kunt uitstellen (of overdragen naar het nieuw gekochte eigendom, zoals een nieuw huis). In 2019 werd duidelijk dat deze vrijstelling niet van toepassing is op cryptovaluta.

sFOX-beurs

Eerder deze maand kreeg de belastingdienst al goedkeuring voor een John Doe-dagvaarding binnen de deuren van sFOX. Op deze manier kon de IRS expliciet informatie inzien over Amerikaanse belastingbetalers die minimaal $20.000 aan cryptotransacties hebben gedaan.

Kraken en Circle kregen eerder al een soortgelijke oproep.

In Nederland moet je bitcoin (als spaargeld) aangeven in box3. Als je als professionele handelaar je werk hebt gemaakt van cryptotrading, gelden er andere regels.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
belastingBitcoin nieuws