Belastingdienst VS vraagt data aan Bitcoin beurs bij transacties van $20.000 of meer

1011 totale weergaven

De Amerikaanse belastingdienst heeft toestemming gekregen om klanten van bitcoin beurs Kraken met $20.000 of meer door te lichten. De Internal Revenue Service (IRS) hoopt hiermee belastingontduikers te vinden. Dat is te lezen in een persbericht van de rechtbank in Californië.

Amerikaans toezicht

Wereldwijd proberen politici en overheidsorganisaties grip te krijgen op bitcoin (BTC). Een rechter in Californië gaf de IRS gelijk in een zaak tegen Kraken. Daarom kunnen alle Amerikaanse met meer dan $20.000 aan transacties op het platform worden doorgelicht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dit geldt voor de beurs Kraken, maar ook voor alle eventuele dochterbedrijven met Amerikaanse klanten.

In de praktijk betekent dit dat, desgevraagd, Kraken de gegevens van hun klanten moet kunnen delen met de belastingdienst. Er wordt specifiek gesproken over mogelijke belastingontduiking.

Het gaat in dit verhaal om transacties van personen en bedrijven bij Kraken tijdens 2016 t/m 2020.

Kraken wordt niet onderzocht voor mogelijk malafide praktijken. Het gaat hier om een ander doel: de belastingdienst moet de ‘juiste’ tools hebben om onderzoek te doen.

Kraken wil volgend jaar zelf naar de beurs, net als concurrent Coinbase werkt het bedrijf vaak goed mee met de Amerikaanse overheidsinstanties.

Belasting in Nederland

Ook in Nederland moet je opgeven hoeveel bitcoin (en andere bezittingen) je hebt. Meestal valt bitcoin in box 3 voor vermogensbelasting.

Voor de aangifte van 2020 gaat de Belastingdienst uit van de waarde van je vermogen op de peildatum 1 januari 2020. Via een website als Coinmarketcap is terug te zien welke waarde je bitcoin of andere cryptovaluta op die datum had.

Lees meer over:
AmerikaKraken

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...