Institutionele investeerders tonen minder interesse in Bitcoin, stelt Glassnode

Er is minder interesse vanuit institutionele beleggers in bitcoin (BTC) dan voorheen. Dat blijkt uit data van Glassnode. De grote stijging van bitcoin naar het prijsrecord van $64.840 kwam mede door de groeiende interesse uit deze hoek.

Het gaat specifiek om professionele beleggers die bijvoorbeeld investeren in verschillende bitcoin fondsen. Glassnode verzamelt data van het bitcoin netwerk en brengt daarover regelmatig een rapport uit. Hun conclusie? De interesse vanuit deze grote partijen neemt af, er gaat minder geld naar fondsen en andere beleggingsproducten vanuit deze hoek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dalende interesse?

Glassnode wijst onder andere naar het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Het fonds heeft momenteel ruim 654.000 BTC in kas en is daarmee veruit het grootste in de wereld.

Het fonds bestaat al sinds 2013. De totale waarde van het aantal GBTC was lang hoger dan de dollarwaarde van de bitcoin in het fonds. Dat is al enkele maanden niet meer het geval. De aandelen staan ‘onder water’.

Er is simpelweg minder vraag naar GBTC, wat resulteert in een lagere notering. Op papier krijg je nu meer bitcoin voor je dollars via Grayscale dan op de spotmarkt. In de praktijk zit dat echter anders in elkaar.

Een bitcoin bij Grayscale kun je niet zomaar zelf overal heen sturen, het is opgeslagen en niet geschikt voor dagelijks gebruik. Daarnaast is er steeds meer concurrentie. Met name Canada is een doorn in het oog voor deze Amerikaanse partij. Daar kunnen fondsen gemakkelijker starten (zo lijkt het) en kunnen zij overstappen naar een goedkoper product: bitcoin exchange-traded funds (ETF‘s).

Glassnode vertelt hierover in hun rapport: ” Een grote drijfveer voor de prijsstijging van Bitcoin in 2020 en 2021 was zowel het verhaal als de realiteit van de institutionele vraag”, aldus het rapport. “Een van de grootste factoren hierin was de eenrichtingsstroom van munten naar het GBTC-trustfonds van Grayscale, aangezien handelaren probeerden de hoge premie te arbitreren die in 2020 en begin 2021 werd waargenomen.”

Bitcoin ETF’s

Glassnode heeft ook twee grote bitcoin fondsen uit Canada bestudeert. De ETF’s van Purpose en 3IQ zagen hun totaal aantal bitcoin krimpen. Gezamenlijk verloren zij ruim 8.000 bitcoin uit hun fonds.

De directeur van 3iQ, Fred Pye, reageert tegenover Decrypt op het verhaal van Glassnode. Hij vindt het juist een teken van succes wanneer investeerders met winst verkopen: ”Er is geen vertraging, er zijn nog altijd veel aanvragen.”

Een logisch antwoord, want zelfs als het een reden is om je zorgen te maken vertel je dat niet als fondsmanager.

Toch is er volgens de analisten van Glassnode echter wel wat aan de hand: “Met de GBTC-premie, netto-uitstroom van de gecombineerde Purpose en QBTC ETF’s en een stagnerend Coinbase-saldo, lijkt de institutionele vraag enigszins mat te blijven”,

Verschillende verhalen

In andere sectoren zien we juist interesse in diensten rondom bitcoin. Bijvoorbeeld in de bankensector. Grootbanken als Goldman Sachs zijn bezig met bitcoin futures, terwijl kleinere banken ook diensten rondom BTC willen aanbieden aan hun miljoenen klanten.

De kwestie is nu: blijft ook hier de vraag achter? Of wordt er een nieuwe markt aangeboord met geïnteresseerden. Uiteindelijk willen banken én handelaren maar een ding: winst maken.

Lees meer over:
ETFglassnode

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer