Binance genoemd als partner van verdachte beurs Bitzlato

De obscure cryptobeurs Bitzlato is door de Amerikaanse autoriteiten beschuldigd van het witwassen van 700 miljoen dollar. Binance wordt genoemd als een partij die transacties verwerkte vanuit Bitzlato, staat te lezen in dit bericht van Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).

Het bedrijf uit Hongkong, geleid door de inmiddels Russische CEO Anatoly Legkodymov, heeft sinds 3 mei 2018 meer dan $4,5 miljard aan cryptotransacties verwerkt. $700 miljoen is gelinkt aan illegale transacties, zoals ransomwarebetalingen. Hackers konden hun gestolen crypto’s bij de beurs omwisselen in bijvoorbeeld stablecoins.

‘Ongeveer twee derde van de ontvangende en verzendende tegenpartijen van Bitzlato is geassocieerd met darknet markten of oplichting. De drie meest gebruikte tegenpartijen van Bitzlato zijn Binance, darknetmarkt Hydra en de de Russische ponzi The Finiko’.

FinCen is het onderdeel van Amerikaanse Justitie dat zich toelegt op het oplossen van financiële fraude. De top 3 van verzendende partijen ziet er net wat anders uit: Hydra, Local Bitcoins en TheFiniko.

Binance zegt in een toelichting aan Coindesk: ‘Binance heeft substantiële hulp verleend aan internationale wetshandhavingspartners ter ondersteuning van dit onderzoek. We zijn toegewijd om wereldwijd samen te werken met wetshandhavingspartners’.

Local Bitcoins en TheFiniko hebben nog niet gereageerd. Volgens FinCen is er sprake van een grootschalig witwasschandaal, waarbij gestolen hackersgelden zijn omgewisseld. De tegenpartijen zijn vermoedelijk ook verwikkeld in andere illegale activiteiten, zoals darknet-markten en zwendel in onder meer Rusland, zo staat in de mededeling van de waakhond te lezen.

Legkodymov (40) is dinsdag in Miami gearresteerd.

Lees meer over:
Binance

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...