Binance reageert op waarschuwing uit Groot-Brittannië: ‘Er verandert niets’

Update - Binance mag geen Bitcoin derivaten aanbieden in het Verenigd Koninkrijk. Dat stelt Financial Conduct Authority (FCA) in een bericht richting de beurs. Vandaag reageert het bedrijf op de waarschuwing.

Volgens de toezichthouder biedt Binance speculatieve producten zoals futures aan via binance.com aan Britse klanten. En dat is niet de bedoeling, het handelsplatform is namelijk niet door de hoepels gesprongen om de juiste papieren te vergaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De vraag is ook of Binance überhaupt door de keuring zou komen. Wereldwijd komen er steeds meer toezichthouders en politici die de beurs waarschuwen, in sommige landen worden zelfs al maatregelen genomen.

Binance reageert via Twitter op de berichten. Volgens de tweets van de handelsbeurs verandert er niet direct iets voor Britse klanten.

Publiekelijk communiceert Binance altijd hetzelfde bij dit soort verhalen: ze nemen compliance serieus en proberen samen te werken met lokale regelgevers. In de praktijk zijn er steeds meer financiële waakhonden of andere partijen in dit circuit die (willen) optreden tegen Binance.

Een opmerkelijke quote van de toezichthouder: ''Vanwege het opleggen van vereisten door de FCA, mag Binance Markets Limited momenteel geen gereguleerde activiteiten ondernemen zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de FCA.''

Ze benoemen ook dat andere onderdelen van Binance aan dezelfde regels onderhevig zijn.

Canada

Dit nieuws uit het Verenigd Koninkrijk komt niet uit de lucht vallen. Binance kreeg de afgelopen maanden al vaker een tik op de vingers.

Canada staat bekend als een land waar bitcoin ondernemers terecht kunnen. Verschillende fondsen en miners zitten inmiddels in het land. Maar dat betekent niet dat je zomaar alles mag, ook hier zijn (strenge) richtlijnen opgetuigd.

Ook op lokaal niveau wordt Binance hierop aangesproken. De Canadese provincie Ontario gaat hard in tegen de beurs. In een blogpost van de beurs laten ze weten dat klanten uit Ontario voor het einde van het jaar hun posities moeten sluiten op hun handelsplatform.

Dat doe je als beurs niet voor de lol. Ontario treedt naar verluidt erg hard op tegen beurzen die niet zijn geregistreerd en toch diensten aanbieden.

Nederland

Ook in Nederland moet Binance voorlopig iets anders doen. Stortingen met iDEAL zijn niet mogelijk bij Binance. Het bedrijf heeft nog geen reden gegeven voor deze maatregel.

Binance wereldwijd

Binance krijgt steeds meer weerstand vanuit regelgevers wereldwijd. De beurs bevindt zich in een rare positie: ze willen alles doen, maar steeds minder kan en mag. Mede daarom hebben ze bijvoorbeeld in de Verenigde Staten een dochterbedrijf opgericht in de vorm van Binance US.

Het handelsplatform is in 2017 gestart en is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de industrie. Van de handel in BTC tot aan tokens, van derivaten tot aan mining, Binance zit overal in.

Volgens directeur Changpeng Zhao is Binance een 'decentraal bedrijf'. Het heeft nergens echt een duidelijk hoofdkantoor. Dat betekent echter niet dat ze immuun zijn voor lokale regels. Dat blijkt ook uit de voorbeelden in dit artikel.

Ook in Japan kreeg Binance een waarschuwing. Volgens de toezichthouders in dat land biedt het handelsplatform diensten aan Japanners aan zonder de juiste papieren.

Of en hoe Binance gaat luisteren is nog maar de vraag. Want waarschuwen en dreigen is relatief makkelijk voor regelgevers, je eisen handhaven is een ander verhaal.

Lees meer over:
BinanceVerenigd Koninkrijk

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...