Binance ligt ook onder vuur in Nigeria
Het is een zware week voor Binance. Volgens rapporten heeft de Nigeriaanse toezichthouder op effecten op 9 juni de activiteiten van het bedrijf in het land stilgelegd. Dit volgt op een rechtszaak die enkele dagen eerder tegen Binance is aangespannen door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.
De Nigeriaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Binance Nigeria Limited naar verluidt opgedragen om “onmiddellijk te stoppen met het werven van Nigeriaanse investeerders in welke vorm dan ook”, zo blijkt uit een verklaring die Bloomberg heeft ingezien. De toezichthouder merkte ook op dat Binance noch geregistreerd noch gereguleerd is in het land, wat de operaties van het bedrijf illegaal maakt. “Elk lid van het investerend publiek dat met de entiteit omgaat, doet dit op eigen risico,” waarschuwde de commissie.
Deze tegenslag voor Binance komt slechts enkele dagen nadat het bedrijf door de Amerikaanse autoriteiten werd aangeklaagd. De Amerikaanse SEC diende op 5 juni 13 aanklachten in tegen Binance, waaronder beschuldigingen van ongeregistreerde aanbiedingen en verkoop van effecten, het niet registreren als een beurs of broker, en het vermengen van fondsen. Het bedrijf beweerde dat het alle door de toezichthouders vereiste informatie had verstrekt en zei dat het ernaar uitkijkt “onszelf in de rechtbank te verdedigen”.
Binance is een populaire cryptobeurs in Nigeria. Uit cijfers van Chainalysis blijkt dat de regio Midden-Oosten en Noord-Afrika wereldwijd aan kop gaat in de adoptie van crypto, met gebruikers die tussen juli 2021 en juni 2022 566 miljard dollar aan cryptocurrencies ontvingen, een stijging van 48% ten opzichte van het voorgaande jaar.
Het verbod volgt op recente regelgevende ontwikkelingen binnen het lokale crypto-ecosysteem. Op 28 mei ondertekende voormalig president Muhammadu Buhari de Finance Act, waardoor er een belasting van 10% werd geheven op winsten uit digitale activa. De recent gekozen Nigeriaanse president, Bola Tinubu, heeft onlangs een manifest gepubliceerd waarin hij voorstelt de regelgeving van de Nigeriaanse SEC over digitale activa te herzien om ze zakelijker te maken.
De Centrale Bank van Nigeria erkent cryptocurrencies niet als wettig betaalmiddel, en commerciële banken zijn sinds februari 2021 verboden om zich met cryptotransacties in het land bezig te houden.
Toch is er in Nigeria weldegelijk een bitcoinmarkt. Met name peer-to-peer wordt er gebruik gemaakt van bitcoin, maar ook stablecoins als Tether zijn populair.