Bitcoin (BTC) rukt op in Afrika: angst voor strengere regels neemt toe

De interesse in bitcoin (BTC) is in 2020 explosief gestegen in Afrika. Kenia, Zuid-Afrika en Nigeria staan in de top 10 van de ‘crypto adoption index‘ van Chainalysis.

Peer-to-peer handelsplaats Paxful waarschuwt echter voor een loerend gevaar: zij zijn bang dat overheden plots strenge regels op gaan tuigen voor de bitcoin industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wetten

Wereldwijd is er een duidelijke trend gaande: waar bitcoin eerder nog werd genegeerd, wordt er nu met man en macht gewerkt aan wetten en richtlijnen. Ook in Afrika zien we dat al terug: de beurswaakhond van Nigeria gaat Bitcoin reguleren als effect. En dat heeft gevolgen.

Handelen in bitcoin

Nigeria is marktleider als je kijkt naar peer-to-peer handelsvolume. Tussen de $5 a $10 miljoen aan bitcoin wisselt wekelijks van eigenaar in het land. Kenia en Zuid-Afrika zitten daar achter met een gemiddeld weekvolume boven de $1 miljoen.

In gesprek met Cointelegraph legt bitcoin markplaats Paxful de situatie uit. Afrika is het continent waar zij de meeste groei in interesse zien in 2020. Naast de hier boven genoemde landen zijn er ook kleinere economieën zoals Ghana en Kameroen die langzaam maar zeker bitcoin ontdekken.

Beurzen

Niet alleen de handel van persoon naar persoon neemt toe in Afrika, ook beurzen en brokers rapporteren goede cijfers in Afrika. Luno verwerkte vorige maand voor $549 miljoen aan transacties in alleen Nigeria en Zuid-Afrika. Dat is een stijging van 49% ten opzichte van het begin van dit jaar. Ook het aantal nieuwe aanmeldingen neemt toe.

Bitcoin

Marius Reitz, algemeen directeur van Luno in Afrika, vertelde tegenover Quartz dat met name de lokale bankensector de interesse in BTC vergroot. Het bankverkeer en de financiële wereld is voor lang niet iedereen toegankelijk en/of te betalen.

Volgens Reitz is bitcoin ook interessant voor Afrikanen die in het buitenland werken. Het is duur om via de traditionele partijen je geld te versturen vanuit bijvoorbeeld Amerika naar Nigeria.

Een bitcoin transactie houdt immers geen rekening met landsgrenzen, erg handig als je geld wil sturen naar een ander continent.

Ook hier geldt: bitcoin is een alternatief. Wanneer je betere alternatieven hebt, dan hoef je het niet te gebruiken.

Grote boze politici

Mooie ontwikkelingen, maar ook in Afrika zullen politici en (centrale) bankiers actie gaan ondernemen. In Europa zijn er inmiddels duidelijke richtlijnen vanuit de Financial Action Task Force. Lidstaten van de EU mogen de richtlijnen naar eigen inzicht gebruik voor lokale wetten.

Afrika is een gigantisch continent. Met 54 onafhankelijke staten en een aantal niet-onafhankelijke gebieden zal er niet zo snel een eenduidig beleid komen met betrekking tot bitcoin. Dat zal vooral per land gebeuren.

In april waren de Zuid-Afrikaanse toezichthouders nog erg duidelijk:‘Bitcoin is geen wettig betaalmiddel.’ Terwijl er in Nigeria juist wordt gekeken naar bitcoin als aandelen.

Reitz voorziet grote problemen voor de lokale ontwikkelingen op het gebied van bitcoin als regels er te snel doorheen worden gedrukt.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Marius Reitz”]”Wij zouden graag een aanpak in verschillende fases zien. Het kan voor regelmakers makkelijk zijn om de gehele industrie direct te reguleren, maar dat kan innovatie tegenhouden.”[/penci_blockquote]

Bitcoin als tool

Bitcoin kan veel verschillende rollen dienen. Zo is het een alternatief voor je lokale valuta, voor als je het vertrouwen in de overheid bent verloren bijvoorbeeld. Met bitcoin ben je niet afhankelijk van jouw centrale bank of andere instantie.

Maar je kunt het ook gebruiken als ‘wisselkantoor’. Betaalverwerkers zijn vaak duur en het kan dagen duren voordat je geld aan de andere kant van de wereld is.

Bitcoin is wereldwijd beschikbaar en super liquide. Bitcoin in Nigeria goedkopere manier om te wisselen naar andere valuta. Een voorbeeld uit de praktijk is van een Nigeriaanse importeur.

Chukwuemeka Ezike betaalt elke maand duizenden dollars aan Chinese bedrijven voor bijvoorbeeld auto-onderdelen en bouwmaterialen. Via de app van WeChat verkoopt Ezike bitcoin aan een tussenpersoon. Daar wordt de bitcoin omgezet in renminbi, de nationale munt van China. Vervolgens wordt de leverancier betaald.

Lees meer over:
Bitcoin

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 reacties

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin koers verwachting Nieuws
Bitcoin prijs schiet door $44.000

De prijs van bitcoin is vandaag door de $44.000 geschoten. Dat is het hoogste punt...

Bitcoin
Phoenix is eerste beursgenoteerde bitcoin miner in Midden-Oosten

Mining bedrijf Phoenix Group is beursgenoteerd aan de Abu Dhabi Securities Exchange (ADX). Daarmee is...

Bitcoin
88% van alle bitcoin staat weer op winst

Bitcoin staat op deze Sinterklaasdag weer boven de $42.000. De afgelopen 24 uur steeg het...

Bitcoin
Lugano accepteert nu bitcoinbetalingen voor gemeentebelastingen

Inwoners van de Zwitserse stad Lugano kunnen hun gemeentebelastingen met cryptocurrency's betalen. De stad maakte...

Nieuws
Tether Behaalt Meer Dan $1,1 Miljard Winst Uit Bitcoin Bezittingen

Tether boekt meer dan $1,1 miljard winst uit bitcoininvesteringen, vergroting van zijn BTC-voorraad met strategische...

Lees meer