Bitcoin (BTC) rukt op in Afrika: angst voor strengere regels neemt toe

De interesse in bitcoin (BTC) is in 2020 explosief gestegen in Afrika. Kenia, Zuid-Afrika en Nigeria staan in de top 10 van de ‘crypto adoption index‘ van Chainalysis.

Peer-to-peer handelsplaats Paxful waarschuwt echter voor een loerend gevaar: zij zijn bang dat overheden plots strenge regels op gaan tuigen voor de bitcoin industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wetten

Wereldwijd is er een duidelijke trend gaande: waar bitcoin eerder nog werd genegeerd, wordt er nu met man en macht gewerkt aan wetten en richtlijnen. Ook in Afrika zien we dat al terug: de beurswaakhond van Nigeria gaat Bitcoin reguleren als effect. En dat heeft gevolgen.

Handelen in bitcoin

Nigeria is marktleider als je kijkt naar peer-to-peer handelsvolume. Tussen de $5 a $10 miljoen aan bitcoin wisselt wekelijks van eigenaar in het land. Kenia en Zuid-Afrika zitten daar achter met een gemiddeld weekvolume boven de $1 miljoen.

In gesprek met Cointelegraph legt bitcoin markplaats Paxful de situatie uit. Afrika is het continent waar zij de meeste groei in interesse zien in 2020. Naast de hier boven genoemde landen zijn er ook kleinere economieën zoals Ghana en Kameroen die langzaam maar zeker bitcoin ontdekken.

Beurzen

Niet alleen de handel van persoon naar persoon neemt toe in Afrika, ook beurzen en brokers rapporteren goede cijfers in Afrika. Luno verwerkte vorige maand voor $549 miljoen aan transacties in alleen Nigeria en Zuid-Afrika. Dat is een stijging van 49% ten opzichte van het begin van dit jaar. Ook het aantal nieuwe aanmeldingen neemt toe.

Bitcoin

Marius Reitz, algemeen directeur van Luno in Afrika, vertelde tegenover Quartz dat met name de lokale bankensector de interesse in BTC vergroot. Het bankverkeer en de financiële wereld is voor lang niet iedereen toegankelijk en/of te betalen.

Volgens Reitz is bitcoin ook interessant voor Afrikanen die in het buitenland werken. Het is duur om via de traditionele partijen je geld te versturen vanuit bijvoorbeeld Amerika naar Nigeria.

Een bitcoin transactie houdt immers geen rekening met landsgrenzen, erg handig als je geld wil sturen naar een ander continent.

Ook hier geldt: bitcoin is een alternatief. Wanneer je betere alternatieven hebt, dan hoef je het niet te gebruiken.

Grote boze politici

Mooie ontwikkelingen, maar ook in Afrika zullen politici en (centrale) bankiers actie gaan ondernemen. In Europa zijn er inmiddels duidelijke richtlijnen vanuit de Financial Action Task Force. Lidstaten van de EU mogen de richtlijnen naar eigen inzicht gebruik voor lokale wetten.

Afrika is een gigantisch continent. Met 54 onafhankelijke staten en een aantal niet-onafhankelijke gebieden zal er niet zo snel een eenduidig beleid komen met betrekking tot bitcoin. Dat zal vooral per land gebeuren.

In april waren de Zuid-Afrikaanse toezichthouders nog erg duidelijk:‘Bitcoin is geen wettig betaalmiddel.’ Terwijl er in Nigeria juist wordt gekeken naar bitcoin als aandelen.

Reitz voorziet grote problemen voor de lokale ontwikkelingen op het gebied van bitcoin als regels er te snel doorheen worden gedrukt.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Marius Reitz”]”Wij zouden graag een aanpak in verschillende fases zien. Het kan voor regelmakers makkelijk zijn om de gehele industrie direct te reguleren, maar dat kan innovatie tegenhouden.”[/penci_blockquote]

Bitcoin als tool

Bitcoin kan veel verschillende rollen dienen. Zo is het een alternatief voor je lokale valuta, voor als je het vertrouwen in de overheid bent verloren bijvoorbeeld. Met bitcoin ben je niet afhankelijk van jouw centrale bank of andere instantie.

Maar je kunt het ook gebruiken als ‘wisselkantoor’. Betaalverwerkers zijn vaak duur en het kan dagen duren voordat je geld aan de andere kant van de wereld is.

Bitcoin is wereldwijd beschikbaar en super liquide. Bitcoin in Nigeria goedkopere manier om te wisselen naar andere valuta. Een voorbeeld uit de praktijk is van een Nigeriaanse importeur.

Chukwuemeka Ezike betaalt elke maand duizenden dollars aan Chinese bedrijven voor bijvoorbeeld auto-onderdelen en bouwmaterialen. Via de app van WeChat verkoopt Ezike bitcoin aan een tussenpersoon. Daar wordt de bitcoin omgezet in renminbi, de nationale munt van China. Vervolgens wordt de leverancier betaald.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...