In deze tijd van de COVID-19 pandemie houden bedrijven regelmatig virtuele vergaderingen. De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase is daarop geen uitzondering.
Tijdens een meeting vertelde Brian Armstrong, de CEO van het bedrijf, over de toekomst voor Coinbase en sprak hij over de huidige crisis en de rol van bitcoin (BTC). “Het goede nieuws is dat bitcoin hiervoor is gebouwd. Bitcoin is fantastisch, het is wereldwijd, bestand tegen inflatie, het is digitaal. Het is het geld dat mensen nodig hebben op dit moment.”
Armstrong
Voorop gesteld: Armstrong is natuurlijk gebaat bij een goede bitcoin prijs en een groeiend ecosysteem. Coinbase is de grootste cryptobeurs van Amerika en ze hebben flink wat bitcoin in kas. Armstrong is overigens niet populair in alle kringen van de bitcoin space, hij is meer een ‘crypto’ dan een ‘bitcoin’ man.
Bitcoin tegenover andere valuta
Armstrong benadrukt de plannen van zo’n beetje alle regeringen en centrale banken: meer geld creëren. Aan de hand van stimuleringspakketten voor de economie en reddingsoperaties voor bedrijven die om lijken te vallen door de pandemie.
[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Brian Armstrong”]”Zo’n beetje elke sector in de economie heeft het moeilijk. Mensen willen niet meer naar een fabriek als ze net aan social distancing kunnen doen en retailers zijn gedecimeerd.”[/penci_blockquote]
Ook de reisindustrie krijgt flinke klappen: niemand wil meer op reis. Armstrong vervolgd: ”We zullen misschien zelfs investeringsbanken zien die moeten worden gered. Vanuit dat perfectief hebben we bijzonder veel geluk dat we als een techbedrijf in staat zijn om ons werk te doen.”
In de praktijk
Armstrong legt uit waarom de huidige situatie wel eens goed kan zijn voor bitcoin en Coinbase op de lange termijn. Uiteraard is de hele pandemie een bijzonder treurige situatie en staan er normaal gesproken weinig mensen te juichen op de banken. Maar het is een interessant perspectief.
[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Brian Armstrong”]”Wanneer je meer geld in het ecosysteem stopt en het aantal goederen gaat niet omhoog omdat de productie vertraagt, dan komen er na verloop van tijd hogere prijzen. Er komt meer inflatie.”[/penci_blockquote]
Volgens Armstrong gaan mensen in zo’n geval uiteindelijk zoeken naar investeringen die niet onderhevig zijn aan inflatie, of er minder last van hebben. Met name gegarandeerde schaarste is dan een belangrijk punt. En daar komt bitcoin om de hoek kijken. Armstrong: ”Dat is het geval bij bitcoin en andere asset klassen als onroerend goed.”
Groeipijn
Volgens de CEO ondervindt de bitcoin space nog flink wat groeipijnen. Niet heel gek, want de industrie is nog relatief jong en verandert constant.
Naar eigen zeggen strijdt Coinbase voor economische vrijheid voor iedereen: ”Economische vrijheid betekent sound money voor iedereen. Dat betekent recht op bezit. Het betekent een vrije markt. Het betekent dat je kunt werken bij het bedrijf dat je wil, het bedrijf starten dat je wil starten.”
Bitcoin is een tool om je eigen economische vrijheid te claimen. Dit kun je overigens ook prima doen zonder Coinbase. Lees ook: Bitcoin (BTC) voor, tijdens en na een financiële crisis
Armstrong is zich er ook van bewust dat de verwachtingen voor 2020 mogelijk moeten worden bijgesteld: ”Sommige ambities voor 2020 moeten we terug schalen door deze nieuwe realiteit.