Bitcoin (BTC) koers schommelt bij $50.000 na positieve signalen

Op dinsdag duikelde de Bitcoin (BTC) koers onder de $45.000. Dat was sinds 11 februari niet meer gebeurd, minder dan twee weken geleden. De koers wist echter vrij snel weer te herstellen boven de $50.000.

Hoe is dit te verklaren? Volgens Cointelegraph zijn er drie factoren aan te wijzen: de derivatenmarkt is weer genormaliseerd, de bitcoin aankoop van Square én MicroStrategy en de spotmarkt stabiliseert ook.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Oververhitte derivatenmarkt normaliseert

Analisten kijken niet alleen naar de spotmarkt, maar ook naar ontwikkeling op de derivatenmarkt. De zogenaamde funding rate is één van de signalen die is te gebruiken om te bepalen of een markt oververhit is.

Dit percentage gebruiken beurzen om ervoor te zorgen dat de prijs van futures dichtbij de indexprijs blijft. De indexprijs is een mandje van spotprijzen waarop de prijs van een termijncontract (future) is gebaseerd.

Dit getal is enigszins genormaliseerd bij de grotere aanbieders zoals Binance, FTX en Bybit en Bitfinex naar gemiddeld 0,01%. Dat cijfer lag tijdens de run van $40.000 naar de voorlopige top naar $58.000 op 0,1%.

Bitcoin (BTC) koers schommelt bij $50.000 na positieve signalen

"Funding rate" of financieringspercentage voor Bitcoin en ether derivaten. Bron: Bybt.com

Dat is dus de premie die houders van termijncontracten met een 'long' positie betalen aan 'shorters'. Kortom, naarmate de prijs flink stijgt, neemt de hype toe, maar is het ook duurder om een 'long' te sluiten. Daardoor neemt ook het risico toe van een 'long squeeze', de liquidaties van grote hoeveelheden longs in één keer.

Ook maandag én dinsdag hebben deze liquidaties plaatsgevonden.

Dinsdag kwam het bericht dat 474.968 handelaren verlies hebben geleden door de dippende koers. Het totale verlies kwam uit op 4,4 miljard dollar.

2. Square koopt $170 miljoen aan extra Bitcoin

De Amerikaanse betaalverwerker Square heeft 170 miljoen dollar aan extra Bitcoin ingeslagen. Het nieuws komt op het goede moment, want de markt was aan het opkrabbelen. Deze deals vinden echter plaats buiten de spotmarkt, dus verwacht niet ineens een plotse stijging.

Ze kopen in bij gespecialiseerde handelsdesks, juist om de spotprijs niet te beïnvloeden. Maar het is een bullish signaal dat deze beursgenoteerde firma tegen een gemiddelde prijs van $51.000 heeft ingekocht.

Het gaat om 3.318 Bitcoin, waarmee het totaal op 8.027 BTC komt. Deze exposure is goed voor 5% van het totaal aan cash (equivalenten) en andere waardepapieren op de balans van Square.

Het bedrijf, in beurswaarde groter dan Goldman Sachs, ziet Bitcoin als bescherming tegen koopkrachtverlies.

Cryptocurrency's ontwikkelen zich razendsnel, terwijl de onzekerheid over het huidige fiat geldstelsel en de macro-economische ontwikkelingen juist toeneemt. Met Bitcoin krijgt iederéén de kans om deel te nemen aan een wereldwijd monetair systeem."

Alsof dat nog niet genoeg is, maakt MicroStrategy vandaag ook bekend voor ruim 1 miljard dollar aan digitaal goud te hebben gekocht. Dat was een transactie die was te verwachten. Deze maand heeft het bedrijf 1,05 miljard dollar bij investeerders opgehaald met de uitgifte van converteerbare obligaties.

De beursgenoteerde clouddienstverlener heeft nu ruim 90.000 BTC in kas.

Tot nu toe maken deze bedrijven flinke winsten met hun Bitcoin investering, nog buiten de stijging van hun 'normale' aandelen op de beurs.

3. Spotmarkt stabiliseert óók

Op de spotbeurzen lag de prijs van Bitcoin lager dan op de derivatenmarkt. Op 23 februari was er op één moment sprake dat Bitcoin 600 dollar lager handelde dan op een futurebeurs. Een duidelijk signaal dat de vraag flink achterbleef bij het aanbod, waardoor de prijs verder zakte.

Volgens analist John Cho van GroundX was er sprake van een "gezonde correctie" na de immense run van de cryptomunt. Ter relativering: de prijs op 1 januari 2021 was $29.000 per Bitcoin en op 1 januari 2020 nog $7.200.

De prijs herstelde boven $50.000 naar uiteindelijk $51.460 om vervolgens toch weer te gaan consolideren rond $50.000. Tussentijdse correcties zijn niet ongewoon tijdens de bullmarkt, die eind 2020 is ingezet. Ook in 2017 was er sprake van negen correcties tussen de 20 en 40% voordat er een nieuwe all time high werd bereikt.

Volgens Alex Krüger is er een kans dat retail beleggers het stokje steeds meer gaan overnemen van institutionele beleggers, waar het normaliter langer duurt voordat er een investeringsbesluit valt.

Een positief signaal is dat de Bitocin ETF op de Toronto Stock Exchange steeds meer kapitaal aantrekt, zo meldt Bloqport. Beleggers vinden het afgeleide beleggingsproduct blijkbaar erg aantrekkelijk.

Lees meer over:
bullmarktkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...