Bitcoin in november in 2020: prijsrecord, PayPal, Guggenheim en meer

Wat een maand was de november voor bitcoin! Recordprijzen, fondsen en miljardairs melden zich ook op het strijdtoneel.

Tijd om terug te blikken op al het goeds en nieuws dat Bitcoin (BTC) ons te bieden had. Het was een maand met veel reuring: PayPal, een all-time-high en ook een aantal vermogende fondsen en miljardairs die in de cryptomunt stapten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs

Maar het grootste nieuws was toch wel de koers. Deze steeg namelijk meer dan 40% in één maand tijd! De koers begon november om en nabij de $13.600 en bereikte vlak voor het sluiten van de maand een all-time high!

De maand van PayPal

De maand november was het startschot van PayPal. Waar in oktober een deel van het klantenbestand van de betaalverwerker mondjesmaat toegang kreeg tot de cryptodiensten, gingen de sluizen in november wagenwijd open.

De interesse was zelfs dermate groot, dat PayPal besloot de limiet te verhogen van $10.000 naar $15.000, en later zelfs naar $20.000 per klant per week. Het bleef wel slechts beperkt tot het Amerikaanse klantenbestand.

Op een gegeven moment werd zelfs duidelijk dat de betaalgigant maar liefst 70% van de nieuw geminede Bitcoin opkocht. In totaal komen er grofweg nieuwe 900 BTC in omloop.

Overigens blokkeerde PayPal wel een account van een trader. Het werd daarmee duidelijk: je moet jouw PayPal account als een betaalrekening zien, en niet als account voor high frequenty trading.

2 november: Lightning Pool

Lightning Labs lanceerde ook een nieuw product: Lightning Pool. Het moet het probleem met liquiditeit verhelpen. Je zou het kunnen zien als een markt die een signaal afgeeft als iemand om liquiditeit vraagt. Als je on-chain Bitcoin over hebt, dan kun je die als het ware verhuren of leasen.

Het maakt het alloceren van nieuwe kanalen op de juiste plekken (waar deze nodig zijn) veel beter. Het lost een van de grootste problemen binnen het Lightning ecosysteem op.

3 november: Bitcoin bedrijven in opstand

Aan het begin van de maand kwamen 25 Nederlandse Bitcoin bedrijven met een weerwoord op de situatie rondom de registratie.

In een brief eisten de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) van de DNB dat de aanvullende eisen uit september van tafel gaan. Anders dreigde een groot deel van de Nederlandse bitcoin sector per 21 november buiten spel te staan.

Er waren wel 11 bedrijven die een verkapte vergunning wisten te bemachtigen: AMDAX, Anycoin Direct, Bitcoin Meester, Bitmymoney, Bitonic, Bitvavo, Blox, BTC Direct, Coinmerce, HappyCOINS en LiteBit

18 november: Ook Bitcoin marktwaarde bereikt ATH

Halverwege de maand wist de markt kapitalisatie van Bitcoin al een recordhoogte te bereiken. De prijs bereikte de $18.400, en dat was genoeg om het oude record uit 2017 te verpulveren.

Als je deze $18.400 vermenigvuldigt met de ruim 18 miljoen BTC die in omloop was, komt dat neer op een marktkapitalisatie van $341,24 miljard. Het vorige record stamt nog uit 2017, toen de market cap op 16 december de $328 miljard bereikte. Destijds was er echter minder bitcoin in omloop en was de prijs ietsje hoger.

De maand van de Bekende Bitcoiners

November was ook de maand waarin een aantal grote namen er openlijk voor uitkwamen dat ze Bitcoiner zijn. Of het nu actrices, miljardairs of tech-ondernemers zijn, het worden er steeds meer:

24 november: Venezuela gaat zelf Bitcoin minen

Het is een bijzonder beeld in Venezuela: soldaten mobiliseren zich voor Bitcoin (BTC). Niet zozeer om het van iemand te confisqueren of om hun eigen private keys te beveiligen. Integendeel: het leger gaat zelf Bitcoin minen.

?

25 november: Bitcoin ETN

Sinds eind november mogen we weer genieten van een nieuw financieel product. VanEck Europe lanceerde namelijk een derivaat voor zijn institutionele beleggers in Europa en Azië.

Om precies te zijn gaat het om een ETN, wat staat voor Exchange Traded Note. In principe hoeft de aanbieder van deze ETN de asset niet aan te houden. Toch gaat VanEck Europe dat wel doen. In een tweet laten ze weten dat het om een ‘fysiek gedekte ETN’ gaat. Dat betekent dat het 1:1 gedekt is als onderliggende waarde.

26 november: OKEx opent deuren

Op 26 oktober begon de beurs OKEx weer met het verwerken van opnames, na een radiostilte van ruim één maand. En dat was te merken ook: binnen een dag nadat de exchange haar deuren opende, haalden beleggers 5.600 BTC van de exchange af. Dat was ruim 95 miljoen dollar tegen de Bitcoin prijs van dat moment.

Bitcoin in november in 2020: prijsrecord, PayPal, Guggenheim en meer

29 november: Guggenheim Partners

2020 staat in het teken van het ‘grote geld’ dat een positie neemt in Bitcoin (BTC). Aan het rijtje kunnen we een nieuwe naam toevoegen: Guggenheim Partners, de vermogensbeheerder van de gelijknamige puissant rijke familie.

Deze vermogensbeheerder, investeringsbank én broker ineen heeft voor 500 miljoen dollar exposure genomen in het trust van Grayscale, GBTC.

Guggenheim diende hiervoor een aanvraag in bij toezichthouder SEC. De investering in GBTC loopt via haar eigen Macro Opportunities Fund, waar in totaal 5 miljard dollar is ondergebracht.Via dit fonds neemt Guggenheim dus 10% exposure in GBTC.

29 november: Educatie in Oekraïne

Het ministerie van Digitale Transformatie uit Oekraïne maakte bekend dat ze met een online serie de burgers meer informatie willen te geven over bitcoin (BTC), blockchain en (helaas) ook andere cryptocurrency’s.

De serie ging afgelopen in november in première en werd ontwikkeld met Crystal Blockchain en Binance. De beurs Binance was ook betrokken bij het legaliseren van het bezit en minen van Bitcoin in het land.

30 november: ATH!

We sloten de maand af in stijl: de prijs schoot door de $19.666 heen, wat op veel plekken gezien werd als de all-time high.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: