Bitcoin bulls verliezen momentum, is de bullrun alweer voorbij?

1352 totale weergaven

De bitcoin koers moest na de extreme stijging van bijna 40 procent in januari een daling van ongeveer 5 procent verwerken en handelt momenteel rond de 20.000 dollar. Als we naar het technische plaatje op de meer korte termijn kijken, dan is er nog wat risico op meer verliezen richting de steunpunten rond de koers van 21.200 dollar.

Koersdaling van 5 procent

Bitcoin begon aan een verse koersdaling vanaf de weerstandszone van 23.500 dollar. Vanaf daar werd het momentum opgepakt door de bears en werd er een keiharde beweging ingezet die de koers tot onder de 22.500 dollar drukte.

Daarna slaagden de bears erin om bitcoin verder omlaag te duwen onder de steunzone van 22.200 dollar. Uiteindelijk werd er op de koers van 21.700 dollar een dieptepunt gevormd, waarna we een periode van consolidatie begonnen.

Belangrijke steun- en weerstandslijnen bitcoin-uurgrafiek. Bron: TradingView
Belangrijke steun- en weerstandslijnen bitcoin-uurgrafiek. Bron: TradingView

Op het moment van schrijven handelt bitcoin als gevolg van die dalingen onder de 22.500 dollar en het 100-uur bewegende gemiddelde. Als we naar de uurgrafiek kijken, dan vormt er zich momenteel een sterke weerstandszone rond de koers van 22.420 dollar.

De eerste grote weerstand komen we echter al tegen op de koers van 22.100 dollar. Die koers zit ook in de buurt van het 23,6% fibonacci-niveau van de neerwaartse beweging van 23.450 dollar naar 21.700 dollar. De volgende grote weerstand ligt daarna dus op die koers van 22.400 dollar.

Meer verliezen op komst?

Als de bitcoin koers er niet in slaagt om de weerstand van 22.100 dollar te klaren, dan is het mogelijk dat er meer verliezen op het programma staan. De eerste steun aan de onderkant voor bitcoin ligt op de koers van 21.700 dollar. Als de bulls er niet in slagen om die koers vast te houden, dan komt het niveau van 21.500 dollar op het spel.

Duikt de koers ook onder dat niveau, dan moeten de ogen richting de koers van 21.200 dollar, waarna vervolgens de koers van 20.500 dollar in zicht komt. We kunnen wat dat betreft nog zeker niet spreken van een nieuwe bullmarkt, daarvoor is het op dit moment echt nog te vroeg.

De komende weken moeten uitwijzen wat het vervolg van 2023 in petto heeft voor bitcoin. Lukt het de koers om zich sterk te houden, dan kan het weleens heel mooi worden. Slagen de bulls daar niet in, dan kan het wederom een jaar voor de bears worden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....