‘Bitcoin handel met hefboom is een bedreiging voor het banksysteem’, zegt centraal bankier uit Zuid-Korea
De gouverneur van de centrale bank in Zuid-Korea waarschuwt voor de handel in bitcoin met hefboomconstructies. Het is volgens Lee Ju-yeol een gevaar voor banken en het financiële systeem.
Dat vertelt de centraal bankier in een persconferentie.
Handel met hefboomconstructie
Met een hefboomconstructie kun je handelen met geld dat je niet hebt, het is een soort van kortstondige lening om een positie in te nemen. In de wereld van bitcoin en cryptocurrency’s zijn dit ook populaire constructies.
Lee waarschuwt met name voor onverantwoord gebruik van dit soort financiële producten. De bankier zegt dat hele huishoudens hun financiële situatie kunnen verpesten. Hij wijst onder andere naar de volatiliteit in deze markt.
Lee ziet een grote groei in de handel in bitcoin: ”We verwachten dat dit negatieve gevolgen gaat hebben op het financiële systeem.” Daarmee richt hij zich vooral op mensen die door deze handel niet meer kunnen voldoen aan andere betaalverplichtingen aan bijvoorbeeld de bank.
De centrale bank houdt naar eigen zeggen de sector goed in de gaten. Met name de geldstromen van en naar derivatenbeurzen worden met argus ogen bekeken. Er wordt ook gehint naar mogelijke extra maatregelen.
Also read
Zuid-Korea bevriest $22 miljoen bij Bitcoin beurzen wegens belastingontduiking
Bitcoin prijs bij Coinbase $3.000 hoger, ook in Zuid-Korea is BTC duurder
Zuid-Korea en bitcoin
Zuid-Korea komt de laatste tijd vaker in het nieuws in combinatie met BTC. Beurzen in Korea hebben te maken met een deadline om zich te registreren. Voor 24 september moeten bitcoinbedrijven bankrekeningen kunnen openen voor hun klanten.
Dat is niet makkelijk, want veel lokale banken zijn huiverig en willen niet zomaar met een beurs in zee. Grotere beurzen als Upbit en Bithumb komen waarschijnlijk wel aan een partner, maar voor de kleinere beurzen is dit een groot probleem.
In het land ligt de bitcoin prijs vaak hoger dan in de rest van de wereld. Er is simpelweg te weinig bitcoin te krijgen binnen de landsgrenzen, de lokale prijs ligt daarom vaak hoger wanneer er grote vraag is.
De overheid vindt dat prima en maakt zelfs jacht op transacties naar het buitenland. Het land heeft tot nu toe een vrij positief imago, maar ook hier lijkt de politieke klasse van plan om de lokale industrie zoveel mogelijk te kneden en aan hun wensen aan te passen.