Bitcoin keldert onder $33.000, maar spaarders grijpen hun kans

De prijs maakt opnieuw een duikeling. De redenen liggen voor de hand: miners moeten verhuizen uit China en dat zorgt voor onzekerheid in de markt. Ten tweede nemen beleggers ook winst, want kocht je 12 maanden geleden bitcoin, dan sta je nog steeds op 255% winst.

En hoe dan ook blijft – vreemd genoeg – Elon Musk een bepaalde rol in de markt spelen. De prijs blijft reageren op uitspraken van de Tesla topman.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dus op de korte termijn is er onzekerheid. Met een score van ‘23’ op de Fear & Greed Index is het sentiment in de markt laag. Zet de huidige daling door, dan blijft er van het stock-to-flow model van PlanB weinig over. Volgens hem is er echter niets aan de hand. Hij zet een koersdoel van $135.000 voor eind dit jaar.


On-chain is het interessant om te kijken welke partijen profiteren van een lagere koers. Hun motivatie is namelijk: zoveel mogelijk bitcoin vergaren. Dat is niet zonder risico, want de nominale prijs in dollars kan nog verder dalen.

1. Panic sells...

Het is een terugkerend patroon in de markt: zodra er angst in de markt is, zijn er verliezers en winnaars. Analist Willy Woo wijst erop dat ‘speculatieve’ beleggers hun bitcoin verkopen die in handen komen van lange termijn investeerders.

Rick Astley's zijn terug

Rick Astley is de bijnaam van een whale die lang volhoudt wat er ook gebeurt. De Britse zanger werd wereldberoemd met de hit Never Gonna Give You Up en dat geldt ook voor deze whales: ze kopen bij tijdens dips, maar ze kopen bij pieken bij en ze geven niet op.

De drie groene staafjes is volgens Woo aanleiding dat ‘ze’ terug zijn.

In tijden van paniek wisselen de munten van speculatieve handen naar 'vaste' handen. Hij maakt een vergelijking met Black Thursday (12 maart 2020), toen de prijs naar $3.500 dumpte en er een periode van 8 weken herstel volgde.

Dat herstel (de groene cirkeltjes in de onderstaande grafiek) zijn hodlers die munten accumuleren in tijden van angst en paniek. Sommigen verkopen niet, maar anderen verkopen daarna weer op een hogere prijs.

Bitcoin keldert onder $33.000, maar spaarders grijpen hun kans

Lange termijn investeerders, van groot naar klein, blijven dus sparen. Hij wijst erop dat hodlers niet aan het verkopen zijn, waarbij hij alle bezitsgroepen in een aparte tweet bespreekt (whales, sharks, dolphins, octopussies, fishes, crabs & shrimps).

Wat was de indeling ook alweer?

Ook William Clemente III ziet dat hodlers blijven door sparen.

2. Miners houden vast

Een van de partijen die momenteel ook niet verkopen, zijn mining bedrijven. Ondanks de onrust in China, het land dat mining met staatsenergie verbiedt in een toenemend aantal regio's zoals de belangrijke Sichuan.

Volgens on-chain bureau CryptoQuant uit Zuid-Korea neemt de verkoopdruk onder deze groep echter af. Regulering kan ervoor zorgen dat miners moeten verhuizen, maar vooralsnog is de verkoopdruk lager. Sinds maart dit jaar is er zelfs sprake van een dalende trend.

Bitcoin keldert onder $33.000, maar spaarders grijpen hun kans
Bitcoin keldert onder $33.000, maar spaarders grijpen hun kans

3. Derivatenmarkt

Naast de spotmarkt is er een derivatenmarkt waar met name handelaren actief zijn die willen speculeren op de toekomstige koers van bitcoin. Deze markt is na de dump van 19 mei j.l. erg afgekoeld. De onderstaande twee grafieken laten de geaggregeerde long en short posities zien van de afgelopen zes dagen (per uur).

De zogenaamde funding rate is negatief dus shorts betalen voor de longs. Ook zijn er meer short liquidaties dan long liquidaties. Er zijn twee manieren om dit te interpreteren:

1. De markt is meer short dan long en dan wil men de shorts meer pijn doen (squeezen).

2. De longs hebben meer kapitaal op het spel in de regionen $29.000 / $30.000, maar deze long zijn nog niet geliquideerd.

Bitcoin keldert onder $33.000, maar spaarders grijpen hun kans
Bitcoin keldert onder $33.000, maar spaarders grijpen hun kans

4. Wekelijkse update van Bitcoin Price Temperature (BPT)

De Nederlandse on-chain analist Dilutionproof is bedenker van de Bitcoin Price Temperature (BPT). Elke week geeft hij een update van zijn metric die hij heeft geïntroduceerd in dit artikel.

De BPT is te berekenen door van elke bitcoin dagprijs de gemiddelde bitcoin prijs van de voorgaande vier jaar af te trekken. De uitkomst van die som is te delen door de standaarddeviatie van de prijs tijdens die termijn.

Beetje complex, maar BPT zegt iets over in welke mate historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde.

De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

Concluderend: de prijs ligt nog onder de BPT2, een signaal dat de markt behoorlijk is afgekoeld.

We kunnen concluderen dat ook in tijden van een zakkende prijs er partijen in de markt hun kans grijpen. Het zijn spelers in de markt die een vast geloof hebben in de toekomst van bitcoin en het als hedge gebruiken tegen het huidige geldstelsel. Ze rekenen niet in de nominale waarde in euro's of dollars maar rekenen in satoshi's.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

Nieuws
Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

Nieuws
Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

Nieuws
“Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

Gidsen
El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

Lees meer