Bitcoin koers daalt 10% na wekenoud China-verbod

Vrijdagmiddag is de bitcoin prijs gedipt van $45.160 naar $40.700, een correctie van bijna 10%.

Aanleiding zijn nieuwe berichten dat China de bitcoin handel en mining aan banden legt. Feitelijk oud nieuws, maar de prijs reageert er negatief op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Analisten reageren met ongeloof op de marktreactie.

Het is namelijk niet de eerste keer dat China de handel in bitcoin door financiële instellingen of andere tussenpersonen verbiedt, of bitcoin mining aan banden legt.

Twitteraar LilMoonLambo zet alle 'verbods - en prijsdata' nog eens op een rijtje. Hij maakt ook direct duidelijk dat bitcoin een China verbod altijd heeft overleefd (stijgende prijs).

Hoe beoordelen technisch analisten en on-chain analisten de huidige marktsituatie? We doen een rondje op Twitter. Dit is géén financieel advies.

Technisch analist Pentoshi ziet veel vraag in de $40.700-zone, een gebied om te verdedigen voor de bulls.

On-chain analist TXMC ziet de voorraad in handen van lange termijn investeerders juist toeneemt. Maken zij gebruik van deze dip mogelijk?

Kijkende naar de in - en uitstroom van bitcoin bij beurzen is er sprake van tweerichtingsverkeer, zo ziet deze analist.

Paniekverkopers bieden hun bitcoin op beurzen aan (de twee pieken in de eerste grafiek), terwijl er ook wel degelijk koopvolume cq. een uitstroom is (piek in tweede grafiek).

We hebben maandag al gezien: beleggers verkopen hun bitcoin in paniek terwijl ze op verlies staan.

Maandag was deze groep voor een totaal gerealiseerd verlies van 650 miljoen dollar. Ook deze keer zal men met verlies hebben verkocht.

Bitcoin koers daalt 10% na wekenoud China-verbod

Op derivatenmarkten hebben handelaren de afgelopen 24 circa 431 miljoen dollar aan posities verloren, zo blijkt uit data van Bybt.

Dat zijn die handelaren die 'gegokt' hebben op een hogere prijs, maar door de plotse daling is hun positie geliquideerd en moeten zij nu verlies slikken.

Niettemin, het lijkt een tijdelijke impasse voor bitcoin. Het is zaak om het hoofd koel te houden en de middellange - en lange termijn in het oog te houden.

Een belangrijke prijsvloer om in de gaten te houden is $39.000 en daarna $30.000.

Een oudere tweet van Will Clemente, maar nog relevant voor de markt. Clemente introduceerde een nieuwe indicator, de Illiquid Supply Floor.

Deze combineert de illiquide voorraaddata van Glassnode (rode lijn) met het eerste stock-to-flow model van Plan B (zwarte lijn).

Door de combinatie is er een prijsvloer te construeren voor de prijs en deze ligt momenteel bij $39.000 op basis van de huidige schaarste variabelen.

Ook hier geldt: het zijn modellen, terwijl de prijs zich in werkelijkheid anders kan gaan gedragen door externe gebeurtenissen (China, Elon Musk).

Tegelijkertijd blijven bepaalde on-chain patronen (toenemende schaarste) in tact, ondanks korte termijn dips.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwskoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...