3 grafieken die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) koers

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt.

Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

De markt reageert op het nieuws omtrent Twitter en Strike: je kunt nu via Twitter iemand dollars of een beetje bitcoin sturen aan de andere kant van de wereld.

Baanbrekend, want is het goedkoper én vele malen sneller dan de 'legacy' netwerken van een Western Union, Moneygram of PayPal.

Strike gebruikt bitcoin (preciezer het Lightning Network) om dollars of satoshi's te versturen. Ja, je kunt gewoon dollars, euro's of ponden via het bitcoin netwerk versturen. Goedkoop en snel.

Daarmee wordt een belangrijk argument van criticasters (bitcoin is volatiel!) weggeslagen. Bitcoin is niet alleen een medium of exchange, unit of account of store of value. Het is technologie om snel en goedkoop geld te versturen. Je hebt alleen een smartphone nodig.

Het positieve nieuws geeft de koers de nodige brandstof en deze vrijdagochtend is het $45.000 niveau. Belangrijke terreinwinst voor de bulls, want de drempel bij $44.600 is momenteel overwonnen.

Maar is het Twitter-nieuws genoeg? Of moeten we toch anticiperen op een terugtrekkende koers, zoals de analisten van CryptoTargets gisteravond stelden?

Doe een stap terug van de dagelijkse koers en bekijk de patronen op de bitcoin blockchain. Het geeft inzicht in de middellange - en lange termijn bewegingen op de markt.

1. Entity Adjusted Average Spent Output Lifespan (ASOL)

Deze indicator van Glassnode meet de gemiddelde levensduur (in dagen) van een beetje uitgegeven bitcoin.

Transacties met een levensduur minder dan één uur zijn uit deze dataset gefilterd. Net zoals transacties waarvan Glassnode denkt dat ze toebehoren aan een en dezelfde entiteit.

Daalt de curve van deze indicator, dan neemt de gemiddelde leeftijd van de uitgegeven beetjes bitcoin af. Een signaal dat bitcoin bezitters met 'oudere' munten deze vasthouden ondanks de koersschommelingen.

Dat is ook wat Yann & Jan, de medeoprichters van Glassnode, concluderen na een blik op deze indicator.

Ondanks de prijsdaling ónder $40.000, spenderen ‘oudere’ handen hun munten nog steeds niet.

De gemiddelde leeftijd van de uitgegeven output daalt, dus ‘oude handen’ hebben de overtuiging om te ‘hodlen’ voorlopig anticiperend op hogere prijzen.

Analist TXMC zoomt uit en ziet ook dat de bitcoin in circulatie sinds medio 2020 afneemt. Dat is een goed teken, want deze bitcoins worden niet aan het aanbod van beurzen toegevoegd.

Belangrijke prijsvloeren voor bitcoin zijn $39.000 en $30.000 en die worden voorlopig gerespecteerd.

2. Supply Shock Ratio (SSR)

Dat is ook wat Will Clemente zie waarbij hij - wederom - de Supply Shock Ratio erbij neemt.

Dit is de verhouding tussen enerzijds de beschikbare voorraad bitcoin (liquide) minus de bitcoin voorraad bij exchanges gedeeld door de bitcoin voorraad bij exchanges.

Een supply shock is een plotselinge verandering in de (beschikbare) voorraad van een asset.

Een afname van de bitcoin in circulatie kan - op termijn - effect hebben op de prijs.

Dat is geheel afhankelijk van de vraag én aanbod die bij beurzen voorhanden is, want daar wordt de prijs bepaald en niet op de blockchain van bitcoin.

Diezelfde Clemente speculeert overigens dat die vraag in het najaar gaat toenemen.

Hij verwacht dat er de komende maanden de nodige berichten vanuit bedrijven naar buiten komen waarin ze bekendmaken dat ze bitcoins op hun balans hebben opgenomen. Dat kán - volgens hem - leiden tot een toenemende vraag.

Voorbeelden van instituties zijn: pensioenfondsen, verzekeraars, universiteiten of goede doelen of partijen (beleggingsfondsen, hedgefondsen, adviseurs, brokers, etc) die namens hen investeren.

3. Lightning betaalkanalen

Het Bitcoin Lightning Netwerk is een tweede laag die bovenop de Bitcoin blockchain is gebouwd.

Via dit protocol, bedacht in 2018, kun je sneller en goedkoper transacties doen met BTC dan op de basislaag.

De betalingen vinden plaatsen in zogenaamde 'payment channels', vertaald als betaalkanalen. Een kanaal blijft open staan zolang er betalingen plaatsvinden.

Een kanaal sluit, waarna de balans van de betaling on-chain (op laag 1) wordt verwerkt.

Er is nu sprake van een nieuw record aan openstaande betaalkanalen, ruim 72.000 stuks.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...