Bitcoin koers stijgt richting $60.000 na aankondiging Fed

De Bitcoin (BTC) koers is deze woensdagavond Nederlandse tijd door de $57.000 gebroken. Laat de cryptomunt hiermee de regionen $54.000 achter zich?

Vandaag maakt de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, bekend de rente laag te willen houden. Ze gaan uit van een rente tussen de 0% en 0,25% de komende drie jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers

Het regent goed nieuws op de bitcoin markt, waardoor de vraag naar het digitale goud sterk toeneemt. Dinsdagnacht duikelde de koers naar $53.221 na een eerdere dip op maandag.

Volgens analisten was een combinatie van factoren de reden van de daling: de markt in Azië nam maandagochtend winst na het bereiken van het verse record van $61.782 in het weekend. Houders van termijncontracten (futures) raakten overmoedig en speculeerden op een hogere toekomstige koers. En de vraag vanuit Amerika bleek af te vlakken.

Dat lijkt echt slechts een korte pauze. Want vandaag maakt Morgan Stanley, één van de grootste banken van Amerika, bekend dat ze drie nieuwe fondsen gaan openen. Het doel: institutionele beleggers zoals verzekeraars en pensioenfondsen de gelegenheid bieden om in de bitcoin markt exposure te hebben.

Zoals bekend leveren obligaties voor deze speler weinig meer op. Ook het aanhouden van grote hoeveelheden cash is door het monetaire beleid van de Federal Reserve eerder een risico dan een kans.

Een van de nieuwe vehikels in de markt is New York Digital Investment Group (NYDIG), een investeringscollectief waar geldmanagers zoals George Soros en wederom Morgan Stanley in participeren. Vandaag maakte ook VISA bekend bitcoin aankopen te gaan faciliteren via hun creditcards.

Daar komt bij dat Coinbase binnenkort naar de beurs gaat en collega-beurs Kraken in 2022 naar de beurs wil. Ondertussen haalt een leenplatform als BlockFi 350 miljoen dollar in de markt op.

Maar de hausse lijkt over te waaien naar Azië en ook Europa. Het Noorse Aker ASA nam met 1.170 Bitcoin een positie in de markt en vandaag bouwde het Chinese Meitu haar positie weer uit.

Federal Reserve

Vandaag liet Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, weten dat ze de rente tot en met 2023 laag willen houden. Ze gaan uit van een rente tussen de 0% en 0,25% de komende jaren, terwijl de officiële inflatie momenteel 2,4% is. Maar volgens Powell is dit van korte duur.

Tegelijkertijd valt het groeicijfer voor de Amerikaanse economie met 6,5% mee, dat brengt wellicht vertrouwen met zich mee.

Lage rentes zijn doorgaans goed nieuws voor bitcoin, omdat professionele beleggers dan alternatieven moeten zoeken voor hun obligaties, één van de grootste financiële markten wereldwijd.

De komende weken deelt de Amerikaanse president Joe Biden ook een steuncheque uit van $1.400 uit aan iedere Amerikaan met een inkomen minder dan $75.000 per jaar. Een deel daarvan gaat mogelijk ook naar Bitcoin, zo bleek uit een eerder onderzoek. In totaal vloeit er $1.900 miljard naar de economie om door de coronacrisis te komen.

De ECB kondigde onlangs een herstelfonds van 1.850 miljard euro aan om de lidstaten financieel een steun in de rug te geven.

Lees meer over:
koers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...