‘Bitcoin lost helemaal níets op’

Bitcoin lost geen énkel probleem op, Hans-Joachim Voth, hoogleraar economie aan de universiteit van Zürich. Hij schaart zich in een rijtje economen en beleggers die geen enkel geloof hebben in bitcoin zoals Charles Munger en Nouriel Roubini.

De Duitse Voth (54) is sinds 2014 hoogleraar macro-economie en financiële markten aan de universiteit van Zürich. Hij erkent in een interview met Kitco dat blockchaintechnologie voordelen kan bieden ten opzichte van databases, maar hij gelooft niet dat bitcoin of andere crypto's monetaire problemen kunnen oplossen. Kortom, bitcoin kan de weeffouten in het geldstelsel niet dichten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens de analyse Voth kunnen overheden via de moderne monetaire theorie (MMT) veel problemen oplossen door simpelweg meer geld aan de bestaande geldvoorraad toe te voegen. Zonder dat dit gevolgen heeft voor de uitgever van dit geld, in dit geval centrale banken zoals de Europese Centrale bank en de Federale Reserve.

Het ondermijnen van dit huidige geldstelsel is in zijn ogen niet verstandig. Volgens hem klinkt het allemaal aantrekkelijk, maar is een nieuwe goudstandaard of een bitcoin standaard een ongeloofwaardig, dom alternatief. Het (opnieuw) invoeren van een goudstandaard levert niets op.

'Het simpelweg afpakken van het rijbewijs van overheden en centrale banken en zeggen 'nee, nee, nee' en werken met een kunstmatig gecreëerd plafond van een beperkte hoeveelheid (bitcoin) en dan wordt alles beter, dan vind ik dom'.

Zoals bekend zit in de code van bitcoin ingebakken dat er maximaal 21 miljoen bitcoin worden gedolven. Momenteel is 91,2% gedolven. Voth gaat verder met zijn 'rant':

'Ik zie gewoon geen enkel probleem dat wordt opgelost door cryptocurrency's, zeker niet bitcoin. Dat is een ramp voor het milieu, het is een ramp in termen van transacties. Maar ook ethereum en alle andere cryptovaluta's, het zijn oplossingen op zoek naar een probleem.'

De professor van de Universiteit van Zürich geeft echter toe dat 'blockchain allerlei aantrekkelijke eigenschappen heeft', maar concludeert opnieuw dat 'het idee dat dit geld zou moeten vervangen volkomen misleidend is.'

Bekijk hieronder het volledige interview:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...