Bitcoin minen was nog nooit zo moeilijk

Bitcoin minen is moeilijker dan ooit. De moeilijkheid is met ruim 9% gestegen.

Elke 2016 blocks (~2 weken) wordt de moeilijkheid door het protocol bijgesteld. Het doel is om miners gemiddeld `10 minuten een block te laten vinden. Als de miners trager werken wordt de moeilijkheid naar beneden bijgesteld. Dat zagen we bijvoorbeeld heel duidelijk in 2021 toen China alle grote miners het land uit jaagde. Er waren minder miners en dus ging de moeilijkheid omlaag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen periode lag dat gemiddelde echter in de buurt van 9 minuten. Dat betekent een stijging van de moeilijkheid, of wel 'Bitcoin network difficulty'. Voor de fijnproevers: de moeilijkheid is momenteel 26,64×10^12. En dat is een record!

In de praktijk betekent een stijging van de moeilijkheid simpelweg dat er de afgelopen periode meer computerkracht (of hashrate) bij is gekomen om bitcoin te minen. Hoe meer hashrate je levert, hoe groter de kans is op een beloning.

Herstel

Ondanks de recente prijsontwikkelingen zien we dat miners wereldwijd (weer) online komen. Er is nog ruim 2 miljoen bitcoin te minen. En de strijd om het recht op deze nieuwe BTC lijkt voorlopig niet te gaan liggen.

Met dit nieuwe record is ook deze statistiek van bitcoin positiever dan ooit. Echt rustig is het echter niet in de wereld van bitcoin mining. Een verbod ligt altijd op de loer. In China is men officieel niet meer welkom, en het lijkt een kwestie van tijd voordat andere landen ook tot een verbod open gaan. Dat biedt tegelijkertijd mogelijkheden voor landen of regio's die wél inzetten op mining.

De moeilijkheid steeg sinds de zomer van 2021 eigenlijk non-stop, op een kleine daling in november na.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)