Bitcoin miner Core Scientific maakt $1,7 miljard verlies

De grootste beursgenoteerde bitcoin miner zit diep in de financiële problemen. Core Scientific heeft dit jaar maar liefst 1,7 miljard dollar verlies geleden.

1,7 miljard dollar verlies

Er is zelfs 'ernstige twijfel' of het bedrijf de komende twaalf maanden in staat is om hun activiteiten door te zetten. Dat blijkt uit een kwartaalrapport dat door het bedrijf bij de Securities and Exchange Commission (SEC) is ingediend. Enkele cijfers op een rij:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

  • een nettoverlies van $434,8 miljoen in het derde kwartaal
  • een nettoverlies van $862 miljoen in het tweede kwartaal
  • met circa $500 miljoen verlies in het eerste kwartaal komt het verlies uit op $1,7 miljard

Het plan is om zo snel mogelijk extra geld op te halen om de activiteiten door te zetten. Bitcoin miningbedrijven hebben in het algemeen last van hogere energielasten en een dalende bitcoin koers. Ook weigerde Celsius een lening van $2,1 miljoen aan het bedrijf terug te betalen.

Ze krijgen namelijk hun beloning in bitcoin. Ze kunnen die bitcoin ook weer inzetten als onderpand voor een lening, maar zodra de bitcoin prijs zakt, wordt een dergelijke lening steeds uitdagender. Bovendien blijft de rekenkracht van het bitcoin netwerk wél stijgen, wat direct betekent dat de onderlinge concurrentie toeneemt.

Malaise op de miningmarkt

Core Scientific onderneemt wel stappen om de lasten te verlichten, zoals het verlagen van de operationele bedrijfskosten, het verlagen van de kapitaallasten en het uitstellen van investeringen. Ook zijn de tarieven van hun hostingcontracten verhoogd.

Ze zijn ook niet het enige bedrijf dat worstelt met de huidige marktomstandigheden. Zo is ook Argo Blockchain op zoek naar vers geld door nieuwe aandelen uit te geven, en zit het Australische miningbedrijf Iris Energy in de financiële problemen door 'onvoldoende inkomsten'.

Marktanalist en oprichter van vermogensbeheerder Capriole Investments, Charles Edwards, is bijzonder bearish over de huidige staat van bitcoin mining momenteel. Hij ziet dat sommige bedrijven hun machines uitzetten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminermining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...