Waarom Bitcoin miners massaal stoppen door stijgende kosten

9414 totale weergaven
bitcoin miners

Bitcoin miners hebben het moeilijk door stijgende productiekosten. Veel miners zetten hun onrendabele machines uit of verlaten de sector. Begin juni kostte het gemiddeld $ 83.668 om één Bitcoin te minen, volgens MacroMicro. Begin juli was dit iets gedaald naar ongeveer $ 72.000. Deze kosten liggen boven de Bitcoin koers, wat het moeilijk maakt om winst te maken.

Bitcoin miners hebben het moeilijk na halving

James Butterfill van CoinShares zei dat tijdens de halving in april de Bitcoin koers dicht bij de gemiddelde productiekosten lag. Van de 14 onderzochte miningbedrijven hadden er zeven, waaronder Bit Digital en Riot Platforms, hogere kosten dan gemiddeld. Andere, zoals Bitdeer en Hut8, hadden lagere kosten.

Volgens F2Pool, een bekende Bitcoin mining pool, waren op 4 juli alleen ASIC-machines met een efficiëntie van meer dan 23 W/T winstgevend. Machines zoals de Antminer S21 Hydro en de Avalon A1466I maakten winst met break-even prijzen van respectievelijk $ 39.581 en $ 48.240. Andere machines moesten Bitcoin koersen boven $ 51.456 hebben om winstgevend te zijn.

Veranderingen in Bitcoin mining moeilijkheid

Op 5 juli daalde de mining moeilijkheid sterk, een van de grootste dalingen sinds de FTX-crisis. Hierdoor kunnen meer machines winstgevend worden. F2Pool schatte dat bij een Bitcoin koers van $ 54.000 ASIC’s met een unit power van 26 W/T of minder winstgevend zouden zijn, aangenomen dat de energiekosten $ 0,07 per kWh zijn. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op $ 57.600, volgens CoinMarketCap.

Recent bleek dat Bitcoin miners dicht bij capitulatieniveaus waren, zoals tijdens de FTX-crisis. Miners schakelden onrendabele machines uit en verkochten ongeveer 30.000 BTC, ter waarde van $ 2 miljard, in de afgelopen maand.

Con Kolivas van Solo CKPool zei dat veel miners inefficiënte machines uitschakelen of de sector verlaten omdat ze onder hun winstgrens zitten. Veel miners hielden langer vol in de hoop op een sterke prijsstijging van Bitcoin. Hoewel de recente daling in mining moeilijkheid enige hoop biedt, blijft de situatie lastig.

Lees meer over:
bitcoin miners

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...

    Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd