Bitcoin mining moeilijkheidsgraad zakt met ruim 5%

899 totale weergaven

Het delven van Bitcoin
(BTC) is een beetje gemakkelijker geworden. De zogenaamde moeilijkheidsgraad van
het netwerk (difficulty rate) is zondagavond met 5,3% gezakt, zo blijkt uit nieuwe netwerk data.

Bitcoin mining moeilijkheidsgraad daalt 5,3%

De zogenaamde moeilijkheidsgraad of difficulty rate is een indicator van het bitcoin protocol. Bitcoin is zo ontworpen dat elke 10 minuten er een nieuw block geproduceerd wordt.Na het delven van 2.016 blokken, wat staat voor een tijdsperiode van ~2 weken, past de moeilijkheidsgraad zich aan de dan geldende computerkracht aan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een ingebakken mechanisme in het protocol. Wat overigens niet betekent dat er ook precies elke 10 minuten een blok gevonden wordt, want het gaat om gemiddelden. Er zit namelijk ook een grote
mate van willekeurigheid in wanneer blocks worden gevonden.

Sinds de start van bitcoin in 2009 zitten we nu in de 342e ronde van deze aanpassing (epoch in jargon).

Wat is er nu veranderd?

  • de moeilijkheidsgraad van het minen is met ~5,3% gezakt, we zitten nu in epoch 342.
  • de (geschatte) mining difficulty staat nu op 19,93 T
  • de gemiddelde computerkracht van het netwerk is (momenteel) 142,68 extrahash per seconde
  • bij de vorige epoch was er ook sprake van een daling van 15,97%
  • naar schatting stijgt de moeilijkheidsgraad de volgende epoch tussen de +0,5% en +6% rond de 27 juni 2021. Dit zijn actuele schattingen en kunnen de komende weken heel anders uitpakken.

China

Een verklaring voor de gedaalde moeilijkheidsgraad is dat de computerkracht van het netwerk is gedaald. Ter vergelijking: tijdens de moeilijkheidsgraadwissel op 13 mei steeg deze met maar liefst 21,53%. Dat was de hoogste stijging sinds oktober 2017.

Sindsdien is de computerkracht van het netwerk wat gezakt onder meer omdat een deel van de mining bedrijven in China gesloten wordt onder druk van de overheid, onder meer in de regio Xinjiang. Ook tijdens het verhuizen van een mining locatie in het binnenland of naar het buitenland, is zo’n locatie tijdelijk uit de lucht.

Zodra de computerkracht zakt, dan neemt ook de moeilijkheidsgraad af als logisch gevolg, omdat miners wel gemiddeld binnen 10 minuten een blok moeten kunnen vinden.

Bitcoin kopen: de tips & tricks

Je wilt bitcoin kopen, maar weet nog niet waar te beginnen.

Bitcoin (BTC) kopen is anno 2021 in principe een fluitje van een cent.
Er zijn tientallen Nederlandse bedrijven waar je terecht kunt voor je
eerste bitcoin aankoop. Toch zijn er enkele aandachtspunten bij je
(eerste) aankoop.

We zetten een aantal tips en tricks voor je op een rij op een speciale bitcoin kopen pagina!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
miningprotocol

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...