Niet-Chinese miners doen goede zaken en ze verkopen hun bitcoin niet

Vijf miners uit Amerika en Canada hebben in juli in totaal 1.802 bitcoin gemined. Dat is tegen de huidige marktprijs een gerealiseerde omzet van ~83 miljoen dollar.

Het gaat om de bedrijven Marathon Digital, Riot Blockchain, Argo Blockchain, Bitfarm en Hut8.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goed voor 1.802 Bitcoin in één maand

Ten opzichte van de maand ervoor is er gemiddeld 58% meer bitcoin gevonden door deze bedrijven, zo blijkt uit onderzoek van The Block Crypto. De nieuwssite heeft gekeken naar de productie van de beursgenoteerde miners uit hun kwartaalrapportages gevist.

De bedrijven hebben hun rekenkracht amper tot niet uitgebreid, maar ze wisten wél meer nieuwe blokken te vinden. Dat is grotendeels te verklaren door de forse vermindering van de mining moeilijkheidsgraad nadat China het minen van bitcoin verboden heeft.

Dat besluit van de Chinese overheid heeft de machtsverhoudingen op de mining markt enigszins door elkaar gehusseld. Het wereldwijde aandeel van niet-Chinese mining pools is toegenomen, net zoals de vestiging van nieuwe datacenter locaties buiten China.

In de onderstaande tabel is te zien hoeveel bitcoin elke miner heeft gerealiseerd in de maanden juni en juli.

Niet-Chinese miners doen goede zaken en ze verkopen hun bitcoin niet
bron: The Block Crypto

Marathon en Riot hebben hun mining capaciteit uitgebreid in de maand juli. Het eerstgenoemde bedrijf had op 30 juli de beschikking over 19.000 gloednieuwe ASIC miners, even veel als op 30 juni. Riot wil pas in augustus gaan uitbreiden. Argo Blockchain, genoteerd aan de Londense beurs, wist ook te profiteren van de afgenomen rekenkracht en moeilijkheidsgraad in de maand juli, zo legde CEO Peter Wall eerder uit.

Overigens wist niet elke beursgenoteerde miner te profiteren en deze zijn logischerwijs van Chinese signatuur. Denk aan namen zoals BIT Mining, BIT Digital en The9 City die hun machines moesten verhuizen van China naar Kazachstan, Rusland en de VS.

Miners in spaarstand

On-chain zien we dat miners weer in de accumulatiestand staan, zo de analist Jan Wuestenfeld ook opmerkt. De totaal aantal BTC in bezit van mining bedrijven ligt weer op het niveau van 9 mei vóór de dip van 19 mei.

Miners die accumuleren is een signaal dat de mining markt gezonder is dan in de maanden juni en juli.

De zogenaamde Hash Ribbons Indicator, uitgelegd door de bedenkers in dit artikel, legt een verband tussen de beschikbare rekenkracht (hashrate) van het bitcoin netwerk en de spotprijs.

Het zegt iets over de miner capitulation yields. Met andere woorden: zodra de 30-daagse hash ribbon de 90-daagse hash ribbon kruist zoals in de onderstaande grafiek het geval is, dan is de capitulatie (verkoop van geminede bitcoin) grotendeels over. Na het rumoer van de maanden juni en juli lijkt deze sector nu in rustiger vaarwater te zijn gekomen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...