3 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Veel koopkracht bij Coinbase en Gemini

We zien deze ochtend de prijs naar de $41.200 schieten en dat is deels verklaarbaar door veel koopkracht bij Coinbase en Gemini, zo blijkt. Deze analist merkt op dat de premium bij Coinbase (een hogere prijs dan elders) flink is de afgelopen vijf uur.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Let op: de onderstaande grafiek is op de 1-minuuts timeframe, dus dat kan een vertekend beeld geven. Zet deze push zich door op de hogere timeframes?

3 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs
conclusie: bullish

Coinbase is vooral in trek bij (oudere) investeerders uit Amerika en wordt traditioneel gebruikt door bedrijven (en vermogende individuen) die Coinbase de koop en de custody laten verzorgen.

2. Bitcoin wordt schaarser...

Will Clemente komt met zijn stokpaard aanzetten: de Illiquid Supply Shock Ratio en de Exchange Supply Shock Ratio. De metric Illiquid Supply Ratio deelt de illiquide voorraad van bitcoin door de (zeer) liquide voorraad van bitcoin, gebaseerd op Glassnode data. De Exchange Supply Ratio is de verhouding tussen de voorraad in handen van exchanges gedeeld door de totale bitcoin voorraad.

Grosso modo weten we - uit onderzoek van Glassnode - dat ~20 tot 22% van de bitcoin voorraad slechts in circulatie en dus op de markten (spot/OTC/derivaten) verhandeld wordt. Circa 66% is de afgelopen 155 dagen niet verschoven op de blockchain (naar een beurs gestuurd).

Een supply shock is uit te leggen als een plotselinge verandering in de (beschikbare) voorraad van een asset, resulteren in een prijsverandering.

Clemente wijst er al maanden op dat er schok te verwachten is: de bitcoin in circulatie wordt schaarser en schaarser en zodra de vraag toeneemt, moet de prijs wel omhoog.

Dus zodra de illiquide voorraad (de ~80%) ineens liquide wordt, dan verruimt de beschikbare voorraad en daarmee het aanbod. Dat kan een dalende prijs tot gevolg hebben. Zodra de bitcoin voorraad van beurzen ineens toeneemt, is dat een signaal dat er verkocht gaat worden.

Maar we zien momenteel het omgekeerde. Beide indicatoren (blauw en paars) stijgen, een indicatie dat de schaarste van de beschikbare bitcoin juist toeneemt. Een logisch gevolg van meer koopkracht bij de beurzen zoals Coinbase en Gemini.

conclusie: bullish

Als we terugblikken op het liquidatie-event van mei (prijs daalde op 19 mei naar ~$30.000), dan neemt de liquide voorraad ineens toe, maar de periode daarna neemt deze voorraad weer af. Dat is te verklaren, want met name lange termijn investeerders zagen de dip als een kans om bij te kopen tegen een lagere spotprijs.

Dat mechanisme lijkt nu nog steeds in tact, hoewel er meer fear of missing out in de markt lijkt te zijn in vergelijking met de maand juni en de eerste weken van juli.

3 signalen die vandaag van belang zijn voor de bitcoin prijs
bron: Glassnode, Dilution-proof

Met een score van '52' op de Fear & Greed Index is het sentiment in de markt neutraal te noemen, maar in veel gevallen is sentiment het gevolg van gebeurtenissen in de markt, dus in zekere zin loopt de index altijd achter de feiten aan.

Technisch gezien heeft de koers echter moeite met het level van $41.000, zo concludeert analist John van Meer deze ochtend. Dus het is maar de vraag of er op de korte termijn vuurwerk is te verwachten.

3. On-chain volume ligt relatief laag en daarmee ook de fees...

Want ook het volume op laag 1 is relatief laag te noemen, zo zien ook de analisten Checkmate en wederom Dilution-proof.

conclusie: bearish

Dat is niet zo gunstig voor miners, want die halen ook inkomsten uit transactie fees. Nu ligt de block subsidy nog op 6,25 BTC per block, maar elke vier jaar wordt die subsidie gehalveerd.

Miners beveiligen met hun rekenkracht het bitcoin netwerk en op de lange termijn moeten miners vooral leven van de fees. Zodra veel volume verdwijnt naar onderliggende lagen (lightning, sphinx etc), dan is dat een risico voor de toekomst.

Een van de verklaring is dat steeds meer bitcoin in betaalkanalen van het Lightning Network wordt opgeslagen (laag 2). Dat zijn transacties die pas na het sluiten van deze kanalen verwerkt hoeven te worden op laag 1.

Dilution heeft dit lange termijn risico het ook goed beschreven in de analyse 'Een lofzang én aanstaand overlijdensbericht van bitcoin's 4-jarige cyclus'.

conclusie: bearish

In de maand juli verdienden de miners gezamenlijk 971 miljoen dollar, waarvan een klein gedeelte (27,5 miljoen) was toe te schrijven aan fee inkomsten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.