Bitcoin on-chain update: gemiddelde aankoopprijs $37.800 afgelopen 12 maanden

De bitcoin prijs is onder de $37.000 gezakt na gisteren bijna de $41.000 aan te tikken. Het is opnieuw een bewijs van het volatiele karakter van deze jonge asset. Uitzoomen en kijken naar patronen op de bitcoin blockchain kan helpen om het prijsgeweld even het prijsgeweld te laten.

Welke statistieken zijn van belang voor de koers? We zetten een aantal on-chain indicatoren op een rij om meer inzicht te krijgen in de (veranderingen) van de koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ter verduidelijking: deze dagelijkse update is een samenvatting van interpretaties, die on-chain analisten trekken op basis van on-chaindata. Dit is géén financieel advies. De markt doet wat hij wilt, geen enkele analist kan de markt precies voorspellen.

1. Gemiddelde aankoopprijs: $37.800

Het Amerikaanse Chainalysis is een bedrijf dat software ontwikkelt om patronen op de bitcoin blockchain te analyseren. Ze werken voor overheden en opsporingsinstanties, maar beurzen rekenen ze ook tot hun klantenbestand.

Omdat ze een grote hoeveelheid adressen op de blockchain hebben geclassificeerd kunnen ze ook bepaalde conclusies trekken over de markt en de totstandkoming van de bitcoin prijs. Ze weten welke (nieuwe) adressen bijkochten en verkochten over een bepaalde tijdsperiode.

Uit hun on-chain onderzoek blijkt dat de gemiddelde aankoopprijs van de afgelopen 12 maanden gemiddeld $37.800 was.

bron: Chainalysis

Vooropgesteld: het is een gemiddelde. Uiteraard zijn er kopers die boven dit gemiddelde én boven de huidige marktprijs hebben gekocht.

Een indicator om te meten of iemand op verlies of winst staat bij verkoop, is de Spent Output Profit Ratio (SOPR), een bedenksel van Glassnode, onderzoeksbureau uit Zwitserland. Met deze marktindicator geven ze antwoord op de vraag: zodra een ‘adres’ verkoopt, heeft deze dat met winst of verlies gedaan?

De indicator deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars, waar een waarde boven de 1 (winst bij verkoop) of onder de 1 uitrolt (verlies bij verkoop). Deze indicator stond de afgelopen weken onder de 1, maar krabbelt nu weer overeind.

De groep die tegen verlies moet verkopen, is wel aan het verkleinen, zo verduidelijkt William Clement III.

Voor de markt is het relevant om in de gaten te houden of de indicator weer boven de 1 komt, zo stelt de Nederlandse quant Dilutionproof eerder deze week.

2. Hoger prijsplateau voor uitstappers: is $56.300 een nieuwe support?

Dezelfde Glassnode gebruikt de indicator genaamd UTXO Realized Price Distribution (URPD) om te laten zien wat voor percentage aan bitcoin transacties tegen welk prijsniveau zijn verplaatst, van de hand zijn gedaan.

Zo ontstaat een staafgrafiek per prijsniveau is en kun je zien tegen welke niveaus (een deel van) de markt uitstapt.

Dilutionproof ziet het als een positief signaal dat de ‘support’ van deze indicator lijkt te liggen bij $56.300. Dat is blijkbaar het prijsniveau dat relatief de meeste houders uitstapten. En dat is weer een hoger prijsplateau in vergelijking met eerder dit jaar. Toen lag de hoogste staaf bij $37.500.

Hij trekt daaruit de conclusie dat er genoeg vertrouwen is in de markt om weer hogere prijzen op de zoeken: $47.000 en daarna weer $56.000.

3. Bitcoin derivatenmarkt: shorts betalen even voor longs

De derivatenmarkt raakte na de beursgang van Coinbase en het verse prijsrecord van $64.895 behoorlijk oververhit.

Zoals bekend kun je in het ongereguleerde marktsegment een leverage positie aangaan tot 100x of zelfs meer. Het is feitelijk ‘gokken’ met geleend geld van de betreffende exchange en zéér risicovol, zelfs voor ervaren handelaren.

De afgelopen dip heeft aangetoond dat de markt je ferm tegen je handelspositie kan keren en dat je gedwongen geliquideerd wordt. Want de referentieprijs van de (doorlopende) futures en opties is vaak gebaseerd op spotprijzen van twee tot drie spotbeurzen. Daalt de spotprijs, dan heeft dat direct gevolg voor je positie.

De funding rate is het financieringspercentage dat houders van een long contract bereidt zijn te betalen om een long positie te openen. Ze betalen dit aan de houder van de andere kant van het contract, degene die short gaat.

Komt de waarde onder de 0, dan betekent dat houders van een short een percentage betalen aan houders van een long.

Zoals is te zien op de onderstaande grafiek is dit lange tijd andersom geweest. Een percentage boven 0,1% is te classificeren als een 'oververhitte' derivatenmarkt want een 'normaal' percentage is 0,01%.

Bitcoin on-chain update: gemiddelde aankoopprijs $37.800 afgelopen 12 maanden

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...