Bitcoin on-chain update: gemiddelde aankoopprijs $37.800 afgelopen 12 maanden

De bitcoin prijs is onder de $37.000 gezakt na gisteren bijna de $41.000 aan te tikken. Het is opnieuw een bewijs van het volatiele karakter van deze jonge asset. Uitzoomen en kijken naar patronen op de bitcoin blockchain kan helpen om het prijsgeweld even het prijsgeweld te laten.

Welke statistieken zijn van belang voor de koers? We zetten een aantal on-chain indicatoren op een rij om meer inzicht te krijgen in de (veranderingen) van de koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ter verduidelijking: deze dagelijkse update is een samenvatting van interpretaties, die on-chain analisten trekken op basis van on-chaindata. Dit is géén financieel advies. De markt doet wat hij wilt, geen enkele analist kan de markt precies voorspellen.

1. Gemiddelde aankoopprijs: $37.800

Het Amerikaanse Chainalysis is een bedrijf dat software ontwikkelt om patronen op de bitcoin blockchain te analyseren. Ze werken voor overheden en opsporingsinstanties, maar beurzen rekenen ze ook tot hun klantenbestand.

Omdat ze een grote hoeveelheid adressen op de blockchain hebben geclassificeerd kunnen ze ook bepaalde conclusies trekken over de markt en de totstandkoming van de bitcoin prijs. Ze weten welke (nieuwe) adressen bijkochten en verkochten over een bepaalde tijdsperiode.

Uit hun on-chain onderzoek blijkt dat de gemiddelde aankoopprijs van de afgelopen 12 maanden gemiddeld $37.800 was.

bron: Chainalysis

Vooropgesteld: het is een gemiddelde. Uiteraard zijn er kopers die boven dit gemiddelde én boven de huidige marktprijs hebben gekocht.

Een indicator om te meten of iemand op verlies of winst staat bij verkoop, is de Spent Output Profit Ratio (SOPR), een bedenksel van Glassnode, onderzoeksbureau uit Zwitserland. Met deze marktindicator geven ze antwoord op de vraag: zodra een ‘adres’ verkoopt, heeft deze dat met winst of verlies gedaan?

De indicator deelt de verkoopwaarde in dollars door de aankoopwaarde in dollars, waar een waarde boven de 1 (winst bij verkoop) of onder de 1 uitrolt (verlies bij verkoop). Deze indicator stond de afgelopen weken onder de 1, maar krabbelt nu weer overeind.

De groep die tegen verlies moet verkopen, is wel aan het verkleinen, zo verduidelijkt William Clement III.

Voor de markt is het relevant om in de gaten te houden of de indicator weer boven de 1 komt, zo stelt de Nederlandse quant Dilutionproof eerder deze week.

2. Hoger prijsplateau voor uitstappers: is $56.300 een nieuwe support?

Dezelfde Glassnode gebruikt de indicator genaamd UTXO Realized Price Distribution (URPD) om te laten zien wat voor percentage aan bitcoin transacties tegen welk prijsniveau zijn verplaatst, van de hand zijn gedaan.

Zo ontstaat een staafgrafiek per prijsniveau is en kun je zien tegen welke niveaus (een deel van) de markt uitstapt.

Dilutionproof ziet het als een positief signaal dat de ‘support’ van deze indicator lijkt te liggen bij $56.300. Dat is blijkbaar het prijsniveau dat relatief de meeste houders uitstapten. En dat is weer een hoger prijsplateau in vergelijking met eerder dit jaar. Toen lag de hoogste staaf bij $37.500.

Hij trekt daaruit de conclusie dat er genoeg vertrouwen is in de markt om weer hogere prijzen op de zoeken: $47.000 en daarna weer $56.000.

3. Bitcoin derivatenmarkt: shorts betalen even voor longs

De derivatenmarkt raakte na de beursgang van Coinbase en het verse prijsrecord van $64.895 behoorlijk oververhit.

Zoals bekend kun je in het ongereguleerde marktsegment een leverage positie aangaan tot 100x of zelfs meer. Het is feitelijk ‘gokken’ met geleend geld van de betreffende exchange en zéér risicovol, zelfs voor ervaren handelaren.

De afgelopen dip heeft aangetoond dat de markt je ferm tegen je handelspositie kan keren en dat je gedwongen geliquideerd wordt. Want de referentieprijs van de (doorlopende) futures en opties is vaak gebaseerd op spotprijzen van twee tot drie spotbeurzen. Daalt de spotprijs, dan heeft dat direct gevolg voor je positie.

De funding rate is het financieringspercentage dat houders van een long contract bereidt zijn te betalen om een long positie te openen. Ze betalen dit aan de houder van de andere kant van het contract, degene die short gaat.

Komt de waarde onder de 0, dan betekent dat houders van een short een percentage betalen aan houders van een long.

Zoals is te zien op de onderstaande grafiek is dit lange tijd andersom geweest. Een percentage boven 0,1% is te classificeren als een 'oververhitte' derivatenmarkt want een 'normaal' percentage is 0,01%.

Bitcoin on-chain update: gemiddelde aankoopprijs $37.800 afgelopen 12 maanden

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

  By Wessel Simons

  Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Peter Brandt verhoogt bitcoin prijsdoel naar $200.000

  Peter Brandt, een bekende veteraan-analist in de cryptowereld, heeft zijn bitcoin prijsdoel voor 2025 verhoogd...

  Nieuws
  Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

  Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

  bitcoin-logo-bull-run Nieuws
  Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

    Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

  Nieuws
  Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

  In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

  Pepe koers pump Nieuws
  PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

  De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

  Lees meer