“Bitcoin presteert beter dan goud”

Je zou het niet verwachten, maar sinds de all-time high van november 2021 voor bitcoin presteerde de digitale munt, ondanks de stevige koersdalingen, voor een bepaalde inkoopstrategie nog steeds beter dan goud en de S&P 500. Als je vanaf 10 november 2021 een bedrag van 10 dollar per dag inlegde, dan stond je met bitcoin op een plus van 16 procent, terwijl de S&P 500 een rendement van 9 procent opleverde en je met de keuze voor goud op een plus van 7 procent zou staan.

Bitcoin is volatiliteit

Het voelt bijna tegenstrijdig, omdat bitcoin op dit moment 50 procent van zijn all-time high vandaan staat en zowel goud als de S&P 500 het wat dat betreft beter doen. "Bitcoin loopt voorop, maar is wel een stuk meer volatiel dan de rest", aldus Dylan LeClair over de prestaties van bitcoin.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat bitcoin pas na de ETF-aanvraag van BlackRock op voorsprong is gekomen ten opzichte van goud en de S&P 500. Daarvoor bungelde bitcoin net onder deze twee assets.

Al was er in april 2023 ook een korte periode waarin bitcoin qua rendement even boven goud en de S&P 500 uitstak. Waar de twee laatstgenoemden een stukje stabieler zijn in hun groeipad, zien we bij bitcoin vooral veel grillige opwaartse en neerwaartse bewegingen.

Nieuwe stijgingen op komst?

Vrijwel iedereen in de investeringswereld heeft het momenteel over de zwakte van de US Dollar Index (DXY), die de prestaties van de Amerikaanse dollar ten opzichte van een mandje van fiatvaluta volgt. Die zou op dit moment op het punt van een stevige correctie staan en volgens de onderstaande grafiek van William Clemente is dat een bullish ontwikkeling voor bitcoin.

Iedere keer dat de Amerikaanse dollar (rode lijn) aan een daling begint, zien we dat bitcoin juist een sterke periode doormaakt. Nu is het vooral de vraag of de rode lijn in deze grafiek de lijn naar beneden doorzet of dat we te maken hebben met een zogenaamde bear trap.

Iedereen lijkt op dit moment even bearish over de Amerikaanse dollar en vaak zijn dat juist de momenten waarop een asset weer omdraait. Wat dat betreft moeten we het allemaal nog maar zien. De recessie die iedereen de afgelopen maanden voorspelde is er immers ook nog niet gekomen, wat maar aangeeft hoe onvoorspelbaar de financiële wereld kan zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....