Bitcoin prijs stijgt 35% in één maand: doorbraak of bulltrap?

Bitcoin is de afgelopen maand met 35% gestegen en rijgt de groene candles aaneen. Houdt de cryptomunt dit vol of is het van korte duur? Daar zijn marktvolgers het niet over eens. Niet iedereen denkt dat de koers de opwaartse trend op de korte en middellange termijn gaat voortzetten.

bitcoin maandgrafiek, bron: CryptoCompare
bitcoin maandgrafiek, bron: CryptoCompare

Bulltrap of niet?

Weet bitcoin deze stijgende koers vast te houden? Cointelegraph sprak met analist James Edwards van fintechbedrijf Finder, die beargumenteert dat de kans op een bull trap sterker is. Een bull trap is een misleidend signaal doordat de koers plots omkeert na een overtuigende rally en vrij vlot eerdere supportlevels breekt.

Edwards zag dat de bitcoin een rally maakte, net zoals de NASDAQ Composite en de S&P 500. 'Dit suggereert dat de bitcoinrally niet uniek is en onderdeel is van een bredere marktstijging. Inflatiecijfers stagneren en beleggers zijn weer bereid om meer risico te nemen. Bitcoin geniet dus van het positieve effect op de markt, maar dat is waarschijnlijk van korte duur'. In zijn ogen moet de cryptomarkt nog de nodige hindernissen overwinnen voordat een nieuwe bullmarkt gaande is. Hij noemt de ineenstorting van FTX en de recente faillissementsaanvraag van Genesis.

Ook Bloomberg-analist Mike McGlone heeft geen vertrouwen in de korte termijn ontwikkeling van de bitcoinkoers. De recessie-achtige macro-economische omstandigheden is een te grote barrière voor bitcoin. McGlone zegt: 'Nu de wereld een recessie nadert en de meeste centrale banken een strenger rentebeleid voeren, zorgt dat voor tegenwind voor bitcoin en crypto'.

Ook cryptotwitteraar 'Capo of Crypto' vertelt aan zijn 710.000 Twitter-volgers dat het huidige beeld eruitziet als de 'grootste bulltrap uit de geschiedenis van bitcoin'.

Anderen zijn minder bearish, zoals het Twitteraccount IncomeSharks, die zegt dat we in een fase van 'ongeloof' zitten. Met andere woorden: mensen zien de kansen ziet vanwege de aanhoudende cryptowinter terwijl er wel kansen liggen.

Anderen wijzen op de onvoorspelbaarheid van de markt, zoals bitcoiner Dan Held.

Sentiment

Kijken we naar het sentiment op basis van de Crypto Fear & Greed Index, dan is deze 'neutraal' te noemen met een score van '50'. Sinds 13 januari is het sentiment flink gestegen, een gevolg van de stijgende prijs.

Bitcoin prijs stijgt 35% in één maand: doorbraak of bulltrap?

UTXO Realized Price Distribution (URPD)

De UTXO Realized Price Distribution (URPD) is een indicator die meet tegen welke prijs beetjes bitcoin zijn gekocht historisch gezien. Preciezer: het is de distributie van alle bitcoin tegen hun laatst verplaatste prijs op de blockchain. Het geeft belangrijke marktinformatie tegen welk prijsniveaus de bestaande bitcoin is aangeschaft.

Circa 9% van de totale bitcoinvoorraad bewoog rond het prijsniveau $16.500. Volgens analist Will Clemente ligt het niet voor de hand dat de kopers op dat prijsniveau nu ineens hun winst gaan nemen, Kortom, daar komt géén verkoopvolume in zijn ogen. Of dat ook zo gaat uitpakken, valt te bezien.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...