Bitcoin stabiel op 19.000 dollar en on-chain indicatoren springen massaal op groen
De bitcoin koers is de laatste tijd verrassend stabiel geweest rond de 19.000 dollar. Zo stabiel zelfs, dat de correlatie met de traditionele financiële markten wat is afgenomen en steeds meer analisten het idee krijgen dat de bodem bereikt is. Dat idee wordt gesterkt door vier on-chain indicatoren die stuk voor stuk een bodemsignaal afgeven.
Regenbogen en hitte-mappen
De eerste grafiek die we onder de loep nemen is bedacht door Eric Wall. Oorspronkelijk is de Regenboog Grafiek bedacht als grap, maar tot op heden heeft deze koersvoorspeller het altijd bij het juiste eind gehad. Nu geeft de Regenboog Grafiek aan dat er sprake is van een “uitverkoop” en dat we mogelijk de bodem bereikt hebben.
De volgende grafiek die we onder de loep nemen is de 200 Week Moving Average Heatmap. Bitcoin bodemde door de koersgeschiedenis heen vaak uit rond het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde en deze bearmarkt lijkt daar tot nu toe geen uitzondering op te vormen.
De kleuren in de bovenstaande grafiek geven aan hoeveel het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde van maand op maand is gestegen. Deze indicator is overigens ontworpen en bedacht door de Nederlander PlanB, die ook bekend is van het Stock-to-Flow model, die volgens hem nog altijd geldig is.
Bodems, bodems en nog meer bodems
Dat is nog niet alles, want ook de zogenaamde MVRV Z-Score geeft aan dat we ons momenteel op zogenaamd bodemterrein bevinden. Net als in 2012, 2015 en 2018 is deze indicator inmiddels in het ‘groen’ gedoken, wat betekent dat de bitcoin koers zich op een relatief laag punt bevindt.
Deze indicator is gebaseerd op de verhouding tussen de daadwerkelijke market cap van bitcoin en de gerealiseerde market cap van bitcoin. Die laatste market cap is gebaseerd op de gemiddelde verkoopprijs van bitcoin, terwijl de ‘huidige’ market cap gebaseerd is op de koers waarvoor de laatste bitcoin verkocht is.
Als laatste hebben we nog een grafiek waarin meerdere indicatoren samenkomen, waaruit ook blijkt dat bitcoin momenteel rond een bodem koerst. Zekerheid bestaat uiteraard niet, want deze grafieken zijn gebaseerd op resultaten uit het verleden, maar het is in ieder geval data die niet in het nadeel van bitcoin werkt.
Lees ook
Bitcoin miners trekken zich niets aan van dalende koers, hashrate blijft stijgen
“Bitcoin koers maakt zich klaar voor volatiele koersexplosie”