Update: Bitcoin door $30.000, op weg naar nieuw jaarrecord?

Bitcoin is door de magische grens van $30.000 geschoten. Gaan de koers het voorlopige record van april bij $31.000 slopen? Dat de prijs stijgt komt simpelweg door meer vraag en aanbod. Het ziet er naar uit dat met name institutionele beleggers bitcoin als een aanvullende belegging zien.

Dat leidt tot meer vraag van partijen als BlackRock, Fidelity, Vanguard en anderen. Het wordt steeds meer duidelijk dat de Amerikaanse regelgevers bitcoin behandelen als een commodity en niet als een security. Dat geeft deze beleggers ook meer zekerheid voor de toekomst.

Het heeft de afgelopen dagen geleid tot bedrijven die hun exchange traded fund (ETF) aanvraag weer opnieuw indienen bij de Securities & Exchange Commission. De SEC heeft daar overigens nog wel maanden de tijd voor, voordat daar een besluit over valt.

En nu de centrale bank van Amerika tijdelijk een renteverhogingspauze heeft ingelast, leidt dat ook weer tot speculatie en frontrunning: stopt de Fed met het verhogen van de rente? Dan wordt geld weer goedkoper en zijn beleggers weer geneigd om meer risico te nemen en hun geld te stoppen in techaandelen en crypto's. Sommigen noemen het al de "Great Accumulation", het is een narratief dat al sinds 2018 op de markt rondzingt, dus neem de hype ook met een korrel zout. Of gaat het deze keer echt gebeuren?

Ook Cameron Winklevoss, medeoprichter van de Gemini beurs, spreekt over de "Great Accumulation". Er is nu ruim 92% van de toekomstige voorraad gedolven, volgens het Clark Moody Dashboard. Vanaf april/mei 2024 komt er de helft minder bitcoins per dag op de markt dan nu: ~450 bitcoin in plaats van de huidige ~900. In 2028 halveert dat aantal naar ~225 per dag en in 2032 naar ~112,5 btc per dag et cetera. Nieuwe toetreders zijn dus ook aangewezen om te kopen van de bestaande voorraad en naarmate de prijs kan stijgen, wordt dat een interessant gametheoretisch spel.

Eerder bericht 22 juni:

Bitcoin bereikt $29.700 op de grootste cryptobeurzen. Na nieuws uit onder andere Amerika en mogelijk nieuwe bitcoinfondsen schiet de koers van BTC omhoog.

De prijs van bitcoin heeft de afgelopen maand (21 mei - 21 juni 2023) een bewogen koersverloop gekend. Op 21 mei stond de prijs van bitcoin op $26,750. De laagste prijs van $24,838 werd aangetikt op 15 juni. De hoogste prijzen zien we vandaag op 21 juni.

Na een matig begin van de maand begon bitcoin op 15 juni aan een herstel. Met een aanzienlijke stijging van $25,591.3 op 15 juni naar $29,632.1 op 21 juni.

Het koersverloop van bitcoin in 2023 vind je hieronder. In het begin van dit jaar zagen we nog prijzen rond $15.000.

Update: Bitcoin door $30.000, op weg naar nieuw jaarrecord?

Grayscale

De ontwikkelingen rondom BlackRock en andere geïnteresseerde partijen heeft ook invloed op al bestaande fondsen. Het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is met ruim 640.000 BTC veruit het grootste fonds in haar soort. Het is alleen geen indexfonds zoals een ETF wel zou zijn. In plaats daarvan koop je als investeerder een aandeel in het fonds.

Op dit moment staat de koers van al deze aandelen echter lager dan de totale waarde aan bitcoin in het fonds. Dit heeft te maken met onzekerheid, en het feit dat bitcoin in beheer van Grayscale en daarin een aandeel hebben toch echt wat anders is dan zelf bitcoin opslaan bijvoorbeeld.

Op dit moment staan de aandelen ruim 33% onder water. Dat is minder dan eerder dit jaar toen dit percentage ver in de 40% dook. Er komt speculatie op gang over mogelijke positieve ontwikkelingen voor GBTC. Dit kan zijn dat Grayscale eindelijk zelf ook hun fonds mag ombouwen, of het kan duiden op bijvoorbeeld interesse van grote geïnteresseerde partijen.

Het is speculeren, maar er zijn weinig plekken in de wereld waar je als grote investeerder rum 600.000 BTC zou kunnen vergaren.

De aandelen van GBTC worden op de openbare markt verhandeld en de prijs van deze aandelen wordt bepaald door vraag en aanbod op de markt. Het kan echter gebeuren dat de prijs van de GBTC-aandelen lager (of hoger, zoals voorheen) is dan de werkelijke waarde van de onderliggende bitcoin die ze vertegenwoordigen. Dit wordt de 'premie' genoemd.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een doos met 10 sinaasappels hebt, en elke sinaasappel is op de markt 1 euro waard. Dus de totale waarde van de sinaasappels in de doos is 10 euro. Maar als mensen bereid zijn om 13 euro te betalen voor die doos, dan heeft die doos een premie van 30%. Dit komt omdat ze 30% meer betalen dan de werkelijke waarde van de sinaasappels. Dit geldt ook andersom, en dat is al enige tijd aan de hand.

Update: Bitcoin door $30.000, op weg naar nieuw jaarrecord?
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsGrayscale

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Brian Russ: ‘Ethereum kan nog 17x over de kop’

  De ethereum koers is de afgelopen maanden explosief gestegen en klokt op het moment van...

  Nieuws
  Goedemorgen Bicoin: voorspelling van $125.000 per BTC in 2025

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Blackrock crypto etf Nieuws
  Willy Woo: ‘Bitcoin minimaal op $125.000 in 2025

  De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat bitcoin minimaal richting de 125.000 dollar gaat...

  Nieuws
  Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

  Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Lees meer