Bitcoin tikt bijna $25.000 aan, markt wacht CPI-cijfer af

De bitcoin prijs heeft de afgelopen 24 uur bijna de $25.000 aangetikt, het één na hoogste prijspunt van dit jaar. De vraag naar de cryptomunt neemt toe naarmate steeds meer banken in Amerika de deuren moeten sluiten en aan het infuus van de overheid liggen.

Amerikaans inflatiecijfer

Vandaag staat in het teken van het Amerikaanse consumentenprijsindexcijfer (CPI) van de maand februari. In januari nam de CPI met 0,5% toe in vergelijking met december 2022 en een CPI van 6,4% ten opzichte van januari 2022. De bitcoinmarkt reageert doorgaans nog steeds sterk op macronieuws en is niet los te zien van de dollarmarkt. Het nieuwe CPI wordt om 13.30 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt.

Tot vorige week was het standpunt van de Amerikaanse centrale bank helder: de rente wordt nog in stappen verhoogd want de inflatie is onvoldoende teruggedrongen. Maar de overheid zit nu in een catch 22 positie. Langlopende leningen op de bankbalansen zijn door de stijgende rentetarieven fors gedaald. Naar schatting hebben Amerikaanse banken minstens $630 miljard aan ongerealiseerde verliezen op hun balans staan.

Dus zodra de Fed de rente blijft verhogen, wordt de winstgevendheid van vrijwel alle commerciële banken uitgehold. Bovendien straft de markt deze sector keihard en gaan aandeelhouders klagen. Doet de Fed, dan komen de banken ook in de problemen omdat het vertrouwen weg en mensen geen geld willen storten.

Dan worden genoodzaakt om hun activa te verkopen tegen steeds lagere prijzen. Kortom, de Fed heeft de banksector een huizenhoog probleem voorgeschoteld die het zelf moet repareren. Vandaar dat de Amerikaanse overheid er als de kippen bij is om iedere noodlijdende bank aan het infuus te leggen en de onrust te sussen. Politiek ligt het zeer ongunstig als mensen hun salaris niet krijgen en huiseigenaren hun hypotheekschuld aan de bank kunnen aflossen.

Geldprinter weer aan?

Historisch gezien was de gemakkelijkste weg voor centrale banken om meer geld bij te gaan printen om marktverliezen te compenseren. Daarom spreken analisten al over het onofficieel aanzetten van de geldprinter. Historisch gezien rendeert bitcoin juist in een zeer liquide macro-omgeving. Zodra de Fed moet beslissen om de rente níet verder te verhogen en meer liquiditeit naar de markten te sturen, dan kan dat gunstig zijn voor bitcoin en die situatie lijken beleggers te willen frontrunnen met als gevolg een stijgende prijs.

Dat Binance 1 miljard dollar in cryptovaluta zegt te willen steken, helpt ook een handje en is een belangrijk signaal naar de markt. Hoewel zij als pure cryptobeurs ook weinig keuze momenteel hebben in een omgeving waarin cryptobeurzen hard door toezichthouders worden aangepakt.

Wat zeggen de analisten?

Analisten wegen op Twitter de impact van het nieuwe inflatiecijfer, zoals de Nederlander Michaël van de Poppe. Zodra de cijfers lager liggen dan de onderstaande cijfers, ziet hij dat als gunstig voor bitcoin omdat de Fed dan minder geneigd is om de rente te verhogen.

Het is bemoedigend dat de koers de $25.000 aan het testen is, maar het blijft oppassen geblazen, zo waarschuwt hij.

Idealiter wil je een consolidatie zien vandaag om daarna weer te gaan stijgen. Meer volatiliteit naar beneden betekent dat we rekening moeten houden met $23.000.

Volgens Rekt Capital hikt de koers tegen een downtrendlijn aan en moet het deze doorbreken voor verder momentum.


Veel is dus afhankelijk welk CPI-cijfer er uit de bus rol en hoe de Federal Reserve gaat reageren de komende kwartalen. Volgens de analist xTrends is het voor de Fed gunstig als het CPI-cijfer lager uitvalt dan verwacht, want dan heeft men een argument in handen om de rente niet verder te hoeven verhogen. Het huidige rentetarief is 4,75%, lager dan de cPI van 6,4%.

Volgens Cathie Wood, CEO van ARK Invest, is een zogenaamde 'pivot' (omkeren van het rentebeleid) hoognodig om verdere problemen te voorkomen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...