Bitcoin transactiekosten leveren meer op dan Bitcoin Cash blockrewards

Ben jij een rasechte Bitcoinmaximalist of neig jij eerder naar een fork zoals die van Bitcoin Cash? De laatste weken laait de discussie weer op. BCHSV is gedelist op verschillende exchanges en er is ook commotie omtrent de @Bitcoin handle op Twitter.

De mensen van LongHash kwamen met een andere interessante ontdekking: de transactiekosten van bitcoin (BTC) zijn meer waard dan de totale blockreward van bitcoin cash.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin versus Bitcoin Cash

Bitcoin en bitcoin cash hebben een andere kijk op het doen van betalingen. Bij Bitcoin wordt de grootte van een block relatief klein gehouden. Daarmee worden de kosten om een node te runnen schappelijk gehouden. Bij Bitcoin Cash ligt de focus meer op de goedkope on-chain betalingen.

Om dit te bereiken wordt er een groter limiet voor de blockgrootte gebruikt en daardoor is het ook een stuk duurder om mee te kunnen doen in het netwerk. In de praktijk is de blockgrootte van een BCH-block echter zo'n 20 keer kleiner dan die van bitcoin.

Er zijn simpelweg erg weinig gebruikers van de blockchain van BCH. De adoptie is (nog) te klein om de grotere blocks te vullen.

Verdienmodel van het netwerk

In beide netwerken is het van essentieel belang dat de miners worden worden uitbetaald voor het werk dat ze doen. Op een gegeven moment worden er geen nieuwe coins meer vrijgegeven (want de max supply is behaald) en dan is het netwerk volledig afhankelijk van de transactiekosten van de betalingen. Dit zal dan de enige stimulans zijn dat het netwerk beveiligt.

Dat duurt overigens nog wel even, tot ver in de volgende eeuw moeten we wachten voordat alle 21 miljoen bitcoin zijn gedolven. Dus dat maken wij normaal gesproken niet meer mee.

De manier hoe deze transactiekosten zullen blijven bestaan verschilt bij beide projecten ook. Bij bitcoin is het de bedoeling dat er minder transacties zijn die in totaal 'meer' kosten en bij bitcoin cash is het het doel om veel on-chain transacties met een lagere kosten te krijgen.

De hoge kosten voor bitcoin betekenen niet dat dit direct betekent dat dit van een individuele gebruiker vandaan komt: hier komen schaalbaarheidsoplossingen als het Lightning Network om de hoek kijken.

Pijnlijke conclusie

En dan nu het punt waar het om gaat. De transactiekosten die door de bitcoin miners worden geïnd zijn méér waard dan de totale block-reward die aan de BCH miners wordt uitgedeeld. Dat betekent dat het bitcoin netwerk veiliger is dan die van BCH, zélfs als de 12,5 BTC blocksubsidie zou worden weggehaald en de cap daardoor niet meer zal stijgen.

Het levert namelijk meer op om BTC te minen, zélfs als er geen blockreward meer zou zijn.

Bitcoin transactiekosten leveren meer op dan Bitcoin Cash blockrewards
Bitcoin tx fee vs. Bitcoin Cash block reward

Oorzaak verschil

Er zijn verschillende factoren de oorzaak van dit opvallend gegeven. BCH is in 2018 77,5% in waarde gedaald ten opzichte van bitcoin. Verder raken de blocks van bitcoin steeds voller en tot slot heeft BCH simpelweg niet genoeg gebruikers om te kunnen concurreren met Bitcoin. Zo heeft bijvoorbeeld zelfs Dogecoin meer activiteit op de blockchain.

Bitcoin koers

Een bitcoin is op dit moment $5.282 waard. Dat is ongeveer hetzelfde als 24 uur geleden. De markt is relatief rustig. De altcoinmarkt doet ook rustig aan, de grote uitschieter is IOTA.

Prijs analyse

Wat gaat bitcoin doen? Die vraag goed beantwoorden en je kunt (steenrijk) worden. Niet voor niets proberen steeds meer analisten grip te krijgen op de koersen. Hieronder een paar mogelijke scenario's.

Altcoinbase

[penci_blockquote style="style-3" align="none" author="Stef van Altcoinbase"]Bitcoin trade momenteel sideways. Maar oplettendheid is nu geboden. De prijs op Bitfinex staat momenteel zo'n 400 dollar hoger dan op bijvoorbeeld Bitmex. De weekly is gesloten en morgen sluit de monthy candle.

Tevens starten 1 mei de nieuwe future contracten van CME. Er zou in theorie dus gewacht kunnen worden op die nieuwe start en dan is het goed mogelijk dat deze start de nieuwe koerslijn zal gaan bepalen. De bears zijn momenteel zeker in het voordeel. Voor nu afwachten wat de koers gaat doen.[/penci_blockquote]

Cryptotwitter

Twitter is een goed platform om rond te kijken als je wil weten hoe de cryptohandelaren naar de huidige situatie kijken. Hieronder een kleine greep uit het aanbod.

Crypto Michaël zag gisteren vooral een gebrek aan volume de afgelopen dagen voor BTC. De vraag is nu: trekt dat aan of zakken we terug?

Teddyclips is nog steeds bullish. Maar: hij ziet dat op de smallere timeframes de situatie er steeds slechter begint uit te zien.

Volgens onderstaande twitteraar zien we nu juist bearish signalen. Wat zou betekenen dat we verder naar beneden gaan, misschien wel richting de $5.000?

Altcoins

De altcoinmarkt is dus relatief rustig vandaag. Een uitzondering daarop is IOTA. Na nieuwtjes over een samenwerking met Jaguar Land Rover en de start van IOTA Foundation Academy schoot de koers op sommige cryptobeurzen met meer dan 20% omhoog.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...