Bitcoin wallet na bijna 11 jaar weer actief

Een bitcoiner die met recht kan zeggen over handen van diamant te beschikken, heeft vannacht voor het eerst sinds 2011 zijn bitcoin in beweging gebracht. De munten stammen uit het jaar waarin Satoshi Nakamoto voor het laatst van zich liet horen voordat hij definitief van het toneel verdween.

De oorspronkelijke investering van 8.425 dollar uit 2011 is op het moment van schrijven 23,7 miljoen dollar waard. Wat maar aangeeft hoe succesvol bitcoin de afgelopen tien jaar is geweest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Overtuigde hodler of geluk?

Natuurlijk kunnen we niet met zekerheid zeggen wat hier is gebeurd. Het kan zijn dat de hodler in kwestie deze wallet jarenlang kwijt is geweest of uit het oog is verloren en hem nu plotseling weer heeft gevonden. Er zijn maar weinig mensen die met een papieren winst van deze orde van grote stil zouden blijven zitten.

Afgelopen mei kwam er nog een wallet in beweging waarvan de bitcoin stamden uit february 2009, een kleine twee maanden nadat het eerste blok werd gemined. Dit leidde destijds meteen tot speculatie over Satoshi die gestart zou zijn om zijn fortuin uit te cashen.

Die theorie werd later echter weerlegd door verschillende blockchain-analisten. Nu is er dus weer iemand opgestaan die er sinds de begindagen bij is geweest. Het blijft bijzonder om te zien hoe zoiets onschuldigs en kleins in het verleden heeft kunnen uitgroeien tot de financiële reus die bitcoin nu begint te worden.

Gecentraliseerd eigendom

Volgens een recente studie van het National Bureau of Economic Research heeft slechts 0,01 procent van alle bitcoin adressen de controle over ongeveer eenderde van alle bitcoin die momenteel in omloop zijn. Reden voor velen om te roepen dat bitcoin geen oplossing is voor de ongelijkheid die het huidige financiële systeem veroorzaakt heeft.

Het kan inderdaad zijn dat bitcoin op dit moment gecentraliseerd is qua verdeling, maar bitcoin heeft nooit een gelijke verdeling van de welvaart beloofd. Bitcoin creëert enkel een gelijker speelveld, door het monopolie op de geldpers weg te nemen bij een kleine groep mensen die daar hun voordeel mee kon doen.

Als jij vandaag 0,01 bitcoin koopt, dan representeert die bitcoin over 30 jaar nog precies hetzelfde percentage van de volledige taart van 21 miljoen bitcoin. Dit is waarom je veilig kunt sparen in bitcoin en niet in fiatgeld, waarbij de taart continu en steeds sneller blijft groeien. Ongelijkheid zal er altijd zijn omdat mensen nu eenmaal niet exact hetzelfde zijn. Niemand die bitcoin begrijpt zal zeggen dat het ongelijkheid oplost.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

De prijs in euro’s:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....