140.000 Bitcoin van MicroStrategy vormt geen risico, aldus vermogensbeheerder Bernstein

Dat MicroStrategy gulzig bitcoins koopt, vormt geen risico voor bitcoin zelf, zeggen analisten van de Amerikaanse vermogensbeheerder Bernstein.

Want zodra de bitcoinprijs stijgt (+80% in 2023) pakt deze strategie uit: het leidt tot een gezondere bedrijfsbalans en tot hogere aandeelkoersen zonder dat het bedrijf zijn bitcoins hoeft te verkopen. De opbrengsten zijn te gebruiken om bedrijfsschulden af te lossen. Bovendien is de positie van MicroStrategy niet groot genoeg om de bitcoinmarkt te verstoren of om het consensusmechanisme van het protocol te verstoren.

Het wil niet zeggen dat er géén risico’s zijn, zeggen de analisten. Want zodra je bitcoinbezit onder water raakt, kan dat een negatief effect hebben op het imago van je bedrijf en ook de prestaties op de beurs.

MicroStrategy is de grootste zakelijke bezitter van bitcoin, met circa 140.000 bitcoins op hun balans. Gekocht tegen een gemiddelde prijs van $29.800 en tegen de huidige prijs circa 4 miljard dollar waard. Momenteel heeft het bedrijf nog 2,2 miljard dollar aan uitstaande schulden, die de komende jaren afgelost moeten worden.

“Hoge BTC-prijzen betekenen een sterkere balans, hogere aandelenkoersen en gemakkelijkere schuldaflossing zonder de BTC-holdings te verkopen”, schrijven analisten Gautam Chhugani en Manas Agrawal.

MicroStrategy heeft ongeveer 0,7% in handen van de totale bitcoin in omloop, wat neerkomt op ongeveer 20% van het dagelijkse gemiddelde verhandelde volume op spotmarkten.

Op die niveaus vormt MicroStrategy niet “noodzakelijkerwijs een concentratierisico”, zelfs niet als de handelsvolumes tijdens een bearmarkt dalen, hoewel dit het marktsentiment wel kan beïnvloeden.

“De mogelijke liquidatie van MicroStrategy’s bitcoins tijdens een bearmarkt creëert wel extra neerwaartse druk voor de munt”, stellen de auteurs.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMicroStrategy

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...