Bitcoiner wordt politiek leider conservatieven in Canada

425 totale weergaven

De conservatieve partij van Canada heeft met Pierre Poilievre een pro-bitcoiner als partijleider gekozen. De nieuwe man van de Conservative Party of Canada (CPC) wil van Canada de 'blockchainhub van de wereld' maken.

Poilievre, nu nog parlementslid voor de staat Ontario, heeft ruim 68% van de conservatieve stemmen behaald, met een ruime voorsprong op zijn directe tegenstander, de voormalige premier van Quebec, Jean Charest. Deze wist slechts 16% van het totaal aantal stemmen te verzamelen. Poilievre was ook voorkeurskandidaat in bijna elk kiesdistrict in Canada.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Poilievre wordt dus namens de conservatieven de uitdager van de zittende premier Justin Trudeau voor de verkiezingen van 2025. Hij heeft eerder dit jaar fikse kritiek geuit op het huidige geldstelsel.

'De overheid maakt de Canadese dollar kapot, dus Canadezen moeten de vrijheid hebben om ander geld te gebruiken, zoals bitcoin", zei hij eerder.

Poilievre staat bekend als een fervent voorstander van bitcoin en zijn campagne kreeg tractie doordat ie een broodje shoarma met bitcoin ging afrekenen. Hij bezit minstens $10.000 aan aandelen in Purpose Bitcoin, een Canadees bitcoin exchange-traded fund, zo blijkt uit openbare data.

Een van zijn ambities om blockchainbedrijven naar Canada te trekken. Met bijvoorbeeld Hut 8, mede opgericht door Marc van der Chijs, en Blockstream van Adam Back, huisvest het land al een aantal belangrijke bitcoinpionnen.

Poilievre hekelt de Bank of Canada omdat deze er niet in is geslaagd om de torenhoge inflatie te temperen. Hij heeft al beloofd om de leiding van de centrale bank te gaan ontslaan. Ook de ontwikkelingen van een eigen Canadese digitale dollar vindt hij géén goede ontwikkeling en wil hij stoppen.

“De Bank of Canada heeft niet de capaciteiten om haar eigen digitale valuta te ontwikkelen. Als premier zou ik dat plan schrappen en in plaats wil ik een audit op het bijdrukken van $400 miljard".

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...