‘Bitcoinmarkt is gezonder dan in het begin van 2021’

De bitcoinmarkt is gezonder dan eerder dit jaar. Dat stellen onderzoekers van Arcane Research. Recentelijk schoot de koers van bitcoin naar een nieuwe all-time high van $69.000.

Met name handelaren die met derivaten in de weer gaan worden geraakt door dit soort prijsbewegingen. Volgens Arcane Research lopen de futuremarkten steeds meer synchroon met de actuele bitcoin prijs. Dat is volgens de analisten een teken van een gezonde markt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Derivatenmarkten staan er nu beter voor dan in het begin van dit jaar, toen bitcoin in april een recordprijs bereikte van $64.900. Voor die conclusie richt Arcane Research zich op de zogenaamde 'futures basis', de basis weerspiegelt de relatie tussen de spotprijs en de futureprijs van een asset.

Van januari tot april 2021 was er een sterke stijging van de driemaandsbasis, met een top van respectievelijk 46% en 45% voor Binance en FTX. Dat was het hoogste punt voor deze statistiek ooit. Bitcoin futures bij CME hadden een premie van 'slechts' 12%.

Binance, FTX en CME zijn belangrijke handelsplatformen met bitcoin futures. Op dit moment ligt de premie een stuk lager bij deze beurzen: 14%, 13% en 8%.

"De basis is nu veel lager dan toen BTC in april boven de $60.000 stond, wat wijst op een gezondere markt", zegt Arcane Research via Twitter.

De markt van bitcoin

Met futures kun je speculeren op de toekomstige prijs van bitcoin. Deze secundaire markt heeft invloed op het gedrag van andere handelaren. Tegelijkertijd is het slechts één van de markten dat direct of indirect invloed heeft op de koers van BTC.

Iemand die een grote positie inneemt voor een lagere bitcoin prijs, is er bij gebaat dat de spotprijs ook daadwerkelijk daalt. De markt is echter zo groot geworden dat eigenhandig de hele markt naar beneden trekken eigenlijk niet meer kan.

Staar je dus niet blind op dit soort statistieken, eventuele conclusies bieden geen garanties. Wel is het interessant om te zien dat de future- en spotmarkten van bitcoin naar elkaar toe groeien.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfutures

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!