Bitcoins worden weer met winst verkocht, is de bodem bereikt?

On-chaindata helpen om flink uit te zoomen en proberen lange termijn koerstrends te vangen. Het is geen exacte wetenschap, maar wel meer ontdaan van de dagelijkse hectiek op de markt. Wat zien de analisten aan on-chainsignalen?

1. Gerealiseerde winst en verlies

On-chain is het mogelijk om de gerealiseerde winsten en verliezen van entiteiten op de blockchain te meten. De rerealiseerde winst/verliesverhouding is de verhouding tussen alle munten die met winst en verlies worden verplaatst. Nu worden er gemiddeld genomen weer munten verschoven met winst (groen).

Naarmate de ratio weer stijgt, is het weer wachten totdat er weer een hype bereikt. Deze ratio heeft nu een waarde van ~4, bij een periode van veel vraag en een sterk stijgende bitcoinprijs ligt de ratio op ~20 en is er sprake van een piek.

bron: Glassnode
bron: Glassnode

Dat is ook wat analist Binkie Pondarosa ziet: de verhouding formeert in zijn ogen nu zijn vierjaarlijkse bodem, de donkerblauwe lijn in zijn eigen grafiek op basis van Glassnode-data. Die lijn stijgt weer naarmate weer relatief meer munten met winst worden verkocht en daar lijkt nu weer voorzichtig sprake van.

De afgelopen week heeft de koers de $25.000 gebroken, het hoogste niveau sinds ruim zes maanden. Diverse analisten zoals Rekt Capital en PlanB concluderen dat een nieuwe bullmarkt is gestart. Toch gaat de populariteit altijd met horten en stoten. Goud werd ook pas veelgevraagd toen er veel minder vertrouwen kwam in de bestaande fiat valuta. Zegt ook de Duitser Jan Wuestenfeld, die terugkijkt op de jaren dertig toen de Duitse mark door het putje ging.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...