Bitcoin, sats of bits? Bitfinex laat gebruikers zelf kiezen

Bitcoin beurs Bitfinex komt met een nieuwe manier om bitcoin (BTC) te handelen op hun platform. Er komt een heuse ‘SAT Mode’ waarmee je jouw bitcoin kunt weergeven in de kleinst mogelijke eenheid: satoshi’s.

Even opfrissen: een bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi’s (of sats). Het protocol kent zelfs alleen sats als eenheid, een bitcoin is iets wat ‘wij’ zelf gebruiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Satoshi’s in de praktijk

In de praktijk is deze optie vooral een leuk psychologisch trucje. Een bitcoin kost momenteel ruim $43.000, terwijl je per dollar ruim 2.300 sats kunt krijgen. Dat laatste klinkt beter natuurlijk.

Handelaren op de beurs kunnen nu kiezen uit drie modi:

  • Standaard, met bitcoin als ruilpaar
  • SAT Mode, ruilparen en je balans in satoshi’s
  • BIT Mode, een mode waar je ‘bits’ gebruikt. Een bit bestaat uit 100 sats

Voor de gemiddelde klant zal dit geen verschil maken, zij zullen gewoon bitcoin gebruiken als standaard.

Bitfinex speelt hiermee in op een terugkerend onderwerp: lijkt bitcoin niet te duur rond deze prijzen? Zou het bitcoin helpen wanneer we sats de standaard maken? Het protocol zelf gebruikt het immers ook.

We zijn inmiddels in de fase belandt dat prijzen van een paar euro of dollar niet makkelijk uit te drukken zijn in bitcoin, je hebt veel getallen nodig achter de komma.

Het heeft echter ook praktische voordelen. In 2019 begon Bitfinex met het ondersteunen van het Lightning Network. Deze tweede laag bovenop bitcoin is uitermate geschikt voor kleine, goedkopere transacties. Daar zijn sats al de standaard.

Directeur Paolo Ardoino concludeert: “Dit zal microtransacties in bitcoin makkelijker maken, waardoor gebruikers die misschien met hun eerste bitcoin-aankopen bezig zijn, zich verder vertrouwd kunnen maken met deze geweldige technologie.”

Poll

Wat vind jij de beste rekeneenheid in bitcoin?




Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...