Blackrock CEO: crypto’s overstijgen elke andere valuta

Volgens Larry Fink, CEO van BlackRock, gaan cryptovaluta zich ontwikkelen tot iets dat elke valuta overstijgt. Opnieuw dus complimenten voor deze assetklasse, nadat hij vorige week bitcoin als "gedigitaliseerd goud" heeft geprezen.

"Het is een internationale asset," zegt Fink in een interview met CNBC, verwijzend naar cryptovaluta in brede zin. "Het heeft een onderscheidende waarde ten opzichte van andere activaklassen, maar nog belangrijker, omdat het zo internationaal is, kan het elke valuta overstijgen."

"Als je alleen al kijkt naar de waarde van onze dollar, hoe deze de afgelopen twee maanden is gedevalueerd en hoeveel hij in de afgelopen vijf jaar is gestegen, dan kan een internationaal crypto-product dat echt overstijgen," zegt hij. "En daarom geloven we dat er geweldige kansen zijn. En daarom zien we steeds meer interesse. En die interesse is breed en wereldwijd."

De vermogensbeheerder heeft vorige maand een aanvraag ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC) voor een spot bitcoin ETF, wat weer een nieuwe minirun in de sector heeft veroorzaakt. De SEC moet nog de spot exchange traded fund (ETF) goedkeuren. BlackRock wil 'beleggen democratiseren'

"We geloven dat we de verantwoordelijkheid hebben om beleggen te democratiseren," zei Fink, als reactie op de bredere groei in de ETF-markt en benadrukte hoe goudfondsen de kosten van transacties voor het metaal hebben verlaagd. "Nu, met crypto, is het idee om die rol te democratiseren... de kosten om op dit moment te handelen zijn behoorlijk hoog. We praten over punten, geen decimalen."

Fink kan niet specifiek praten over bitcoin vanwege de lopende aanvraag. "We werken samen met onze regelgevers," voegde hij eraan toe. "Als de naam van BlackRock eraan verbonden is, zorgen we ervoor dat het veilig en beschermd is."

Naast BlackRock zijn er diverse andere aanvragers die een ETF hebben aangevraagd. Uiterlijk februari 2024 heeft de SEC de tijd om te beoordelen over deze lopende aanvragen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...