Gaat bitcoin in 2022 nog door de $100.000 heen?

De bitcoin koers heeft in januari een onverwachte draai gemaakt en een paar flinke tikken gekregen, maar zijn er manieren waarop 2022 nog een succesvol koersjaar kan worden?

Het internet staat vol met bitcoin koersvoorspellingen die ook nog een compleet tegenstrijdig kunnen zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er zijn analisten die roepen dat bitcoin in 10 jaar tijd naar een koers van 1 miljoen dollar kan doorschieten, maar er zijn ook mensen die denken dat bitcoin uiteindelijk naar nul terugvalt.

Maar zonder ons te verliezen in de onzekerheid van voorspelling voor de komende 5 tot 10 jaar, wat kunnen we van de komende zes maanden verwachten?

De prijs in euro’s:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Ook op korte termijn veel onzekerheid

Ook de voorspellingen op de korte termijn liggen mijlenver uit elkaar. Zo verwacht Antoni Trenchev, de oprichter van Nexo Finance, dat bitcoin medio 2022 een koers van 100.000 dollar gaat aantikken, terwijl Sussex University professor Carol Alexander denkt dat de koers kan terugvallen tot 10.000 dollar.

Op het moment van schrijven handelen we met ~$36.500 in niemandsland als het om die voorspellingen gaat en is het niet te zeggen wie van de twee er gelijk gaat krijgen. Wij hopen uiteraard op Trenchev, maar de afgelopen weken bewijzen maar weer eens hoe onvoorspelbaar bitcoin kan zijn.

Voor een bitcoin koers van 100.000 dollar aan het einde van het jaar hebben we een market cap van bijna 2 biljoen dollar nodig. Op dat moment zijn er namelijk ruim 19 miljoen bitcoin in omloop. We openden 2022 met een market cap van 875 miljard dollar, waardoor er voor die 2 biljoen dollar een flinke stijging nodig is.

Devaluatie van nationale valuta blijft een belangrijke factor

Een belangrijke factor in de groei van bitcoin blijft nog altijd de devaluatie van nationale valuta. Overal ter wereld valt de inflatie hoger uit dan verwacht, met bijvoorbeeld een dikke 7 procent voor december 2021 ten opzichte van 12 maanden daarvoor in de Verenigde Staten.

Hoewel de dollar het beter doet dan alle andere fiatmunten, lijkt het vooral een zwakke bokser die in de ring staat tegenover een groep boksers die nog zwakker is. Ten opzichte van goud en bitcoin verliest de dollar over de jaren alleen maar aan koopkracht.

Hoe meer de inflatie de komende maanden om zich heen gaat slaan, hoe sterker het verhaal voor bitcoin en andere schaarse assets zal klinken. Wat uiteindelijk voor een steeds grotere vlucht van fiatgeld kan zorgen en de bitcoin koers het komende jaar flink kan opdrijven.

Aan de andere kant heb je centrale banken die van plan zijn om de inflatie te bevechten met een hogere rente, met het gevaar dat ze daarmee de economie in gevaar brengen.

Het valt daarom nog maar te bezien in hoeverre ze daadwerkelijk in staat zijn om de rente te verhogen om de inflatie tegen te houden. Er staan ons een paar interessante maanden te wachten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....