Macroeconoom Eswar Prasad: "Bitcoin verdwijnt binnenkort"

Macroeconoom Eswar Prasad: "Bitcoin verdwijnt binnenkort"

Professor Prasad ziet geen toekomst voor bitcoin. Naar zijn mening is het een inefficiënte en milieuvernietigende valuta die bovendien niet op te schalen is. Maar het heeft wel een revolutie in gang gezet in de financiële sector die misschien goed is voor ons allen, zo vertelde hij tijdens een interview met Sam Shead voor het CNBC-programma Squawk Box.

Geen bitcoin, wel blockchain

“Bitcoin is een inefficiënte blockchaintechnologie. Het gebruikt een mechanisme voor validatie dat milieuvernietigend is. Het is niet goed schaalbaar. Maar er zijn nieuwe technologieën die nieuwe cryptovaluta ontwikkelen die veel effectiever gebruikmaken van blockchaintechnologie. Dus ik denk dat de belofte van decentralised finance die gebruikmaakt van blockchain reëel is, maar bitcoin zelf zal misschien niet meer zo lang duren,” zegt Prasad.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eswar Prasad is hoogleraar aan de economische faculteit van Cornell University en bezet de leerstoel International Trade Policy (internationale handel). In het interview lijkt hij alvast de toon te zetten voor zijn net uitgegeven boek ‘The Future of Money’.

De grote leugen onder bitcoiners

De econoom van Cornell vindt in interviewer Sam Shead een hartstochtelijke medestander die laat zien niet bepaald een neutraal standpunt te hebben.

Shead: “Er heerst een grote leugen onder een groot deel van de bitcoinaanhangers. Ze doen alsof het allemaal gaat om hoeveel transacties het aankan in de toekomst, terwijl wat ze echt willen, is dat een asset toeneemt in waarde. Maar geen enkele valuta is ooit altijd maar omhoog gegaan en succesvol geweest als mechanisme voor het overdragen van goederen en zo. Bijvoorbeeld de dollar niet, de pond niet, de yen niet en de euro niet. Er bestaat een grote leugen, dat mensen die bitcoin aanhouden het alleen maar in waarde willen zien stijgen in plaats van het te willen hebben om meer transacties te kunnen doen.”

“Dat klopt,” antwoordt Prasad. “Met iedere asset is het de vraag wat de fundamentele waardepropositie is. En gegeven het feit dat bitcoin het niet goed doet als ruilmiddel, denk ik niet dat het enige fundamentele waarde zal hebben, behalve op basis van het vertrouwen van investeerders.”

De econoom vindt wel dat de ontwikkeling van bitcoin de centrale banken heeft aangespoord te beginnen met central bank digital currencies. Iets dat volgens hem goedkopere en voor meer mensen toegankelijke betalingen mogelijk maakt en financiële stabiliteit bevordert.

“Dus misschien heb je iets tegen bitcoin, het zet uiteindelijk wel een revolutie in gang die voor ons allemaal, direct of indirect, misschien goed is,“ concludeert Prasad voorzichtig.

Prasad is te plaatsen in het rijtje met Charlie Munger en Peter Schiff: zeer kritisch over bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin regulering verbod

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties