Celsius stopt met transacties wegens extreme markt

326 totale weergaven

Celsius schort alle opnames op. Het leenplatform reageert naar eigen zeggen op de extreme omstandigheden in de markt. Eerder dit jaar stopte Celsius ook met hun renteproducten voor Amerikanen.

Met Celsius kun je op allerlei manieren geld verdienen met je bitcoin. Dat is althans de belofte. Met verschillende renteproducten ontvang je beloningen in de vorm van rente uitgekeerd in crypto's.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op dit moment kunnen klanten geen geld opnemen, en naar verluidt ook geen geld storten. Dat zorgt in de praktijk natuurlijk voor veel problemen.

De koers van BTC daalt richting $25.000, en dat betekent actie op de markt. Spaarders, beleggers, leners en andere klanten van Celsius kunnen nu echter niet bij hun geld. Sterker nog: sommigen kunnen een openstaande positie niet eens sluiten door de nieuwe maatregelen.

Naar eigen zeggen krijgen gebruikers nog wel 'gewoon' hun rente en beloningen bijgestort.

Uitleg

Het bedrijf komt in een blogpost met uitleg.

Celsius heeft opnames, 'swaps' en transacties tussen verschillende accounts opgeschort. Het bedrijf hoopt met deze actie wat meer financiële zekerheid voor de toekomst te krijgen.

Hoe dat in de praktijk uitpakt, is echter nog maar de vraag. In de uitleg wordt ook gesproken over de gebruiksvoorwaarden. Blijkbaar zit daar iets in verstopt waardoor Celsius op deze manier kan handelen: "We hebben een clausule in onze gebruiksvoorwaarden geactiveerd waardoor we dit kunnen doen. Celsius heeft waardevolle activa en we werken er hard aan om aan onze verplichtingen te voldoen."

Wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. Het lijkt er sterk op dat Celsius een flinke klap heeft gekregen door de huidige markt.

Speculatie

Ondertussen groeit op sociale media de speculatie. Hebben we hier te maken met een Luna 2.0? De onderstaande twitteraar zet de verschillende scenario's op een rij. In het meest gunstige scenario koopt Celsius tijd om aan haar financiële verplichtingen te voldoen.

De invloedrijke cryptotwitteraar oordeelt dat Celsius behoorlijk in de problemen zit, net zoals haar gebruikers.

Dat gebruikers diep in de problemen zitten, toont de onderstaande tweet aan. Het is kiezen tussen twee kwaden: geliquideerd raken door de dalende cryptomarkt of afhankelijk zijn van een partij (Celsius) die je tegoeden heeft bevroren.

De komende dagen en weken breken onzekere tijden aan voor Celsius en haar gebruikers. Ook omdat men beloningen ontving in de native token Celsius (CEL).

Celsius is niet de minste partij op de cryptomarkt. Onder meer een Canadees pensioenfonds is aandeelhouder in het bedrijf. Ook hebben ze naar verluidt een half miljard dollar gestoken in het mining van bitcoin.

Eind 2021 is de financieel directeur van het bedrijf opgepakt in Israël.

Not your keys, not your bitcoin

Zoals de Bitcoin Focus redacteur Marnix deze vrijdag nog schreef in zijn blogpost:

'Not Your Keys, Not Your Coins is een belangrijke uitspraak onder bitcoiners. Het is al vaak genoeg fout gegaan: iemand anders (zoals een handelsplatform) beheert je bitcoinsleutels, er gaat wat mis op de handelsplatform, en je bitcoin zijn weg. Echte bitcoiners bewaren bitcoin het liefst zelf: eigen verantwoordelijkheid'.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...