Centrale bank China waarschuwt voor stablecoins als risico voor financiële systeem

De centrale bank van China geeft een waarschuwing af voor stablecoins. Het zou een gevaar vormen voor het mondiale financiële systeem, zo stellen ze. Tegelijk benadrukt de bank ook dat de digitale yuan van het Aziatische land deze problemen niet heeft.

Stablecoins als gevaar

Een stablecoin is een cryptovaluta die is uitgegeven op een blockchain en waarvan de waarde – als het goed is – is gedekt door geld op een bankrekening (of andere activa). Bekende stablecoins zijn Tether (USDT), USD Coin (USDC) en de Dai.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze valuta zijn uitgeven door particuliere instellingen en ze worden steeds meer gebruikt als parallel betaalsysteem. Zo is bekend dat Chinezen gebruik maken van Tether om kapitaalcontroles te ontlopen.

Fan Yifei, gouverneur van de People’s Bank of China, waarschuwt voor deze ‘speculatieve instrumenten’. Volgens hem kunnen ze een bedreiging voor financiële zekerheid en sociale stabiliteit. Ook worden ze gebruikt als betaalmiddel voor illegale activiteiten en het witwassen van geld.

Opmerkelijk: áls de stablecoins daadwerkelijk een gevaar zijn, dan betekent dat dus dat dit officieel een concurrent is van het ‘oude systeem’. Het is dus ook niet gek dat de centrale banken in heel de wereld een eigen stablecoin ontwikkelen: de Central Bank Digital Currency (CBDC).

Fan vertelt dat de Chinese regering al enkele maatregelen heeft genomen om wildgroei van de mondiale stablecoins in het land te beperken.

Stablecoins worden veel gebruikt als handelspaar voor bitcoin. Ze zijn minder volatiel en het is makkelijker te gebruiken dan het ‘echte’ fiatgeld voor betalingen tussen je bankrekening en de cryptobeurzen. De totale marktkapitalisatie van de twee grootste stablecoins, Tether en USDC, is momenteel ongeveer $85 miljard.

Witwassen via Tether

Dat de PBoC geen fan is van Tether werd onlangs nog duidelijk. In oktober voerde een lokale divisie van de centrale bank in de Zuid-Chinese stad Huizhou massale arrestaties uit in verband met online gokken, waarbij gebruik werd gemaakt van USDT.

In een blogpost zei de centrale bank dat ze 77 verdachten hadden gearresteerd voor het gebruik van USDT in grensoverschrijdende transacties. Het ging om $18,5 miljoen aan witwasbetalingen, afkomstig uit deze gokopbrengsten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Chinastablecoinstether