Centrale bank India bevestigt: “Geen verbod op Bitcoin”

De centrale bank van India maakt bekend dat er géén verbod komt voor Bitcoin bedrijven. Banken en andere instanties in de financiële sector mogen geen restricties meer opleggen aan crypto-gerelateerde diensten.

Bitcoin in India

In een memo van 31 mei merkte de Reserve Bank of India op dat het verbod van banken aan het adres van crypto-diensten is opgeheven. Het Hooggerechtshof heeft haar uitspraak gedaan en daardoor is deze regelgeving niet langer geldig.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Opmerkelijk: de uitspraak dateert alweer van maart 2020. Schijnbaar voelt de centrale bank zich nu pas genoodzaakt om met een officieel statement naar buiten te komen.

De stap van de centrale bank van India komt als reactie op perikelen rondom de HDFC Bank. Zij en enkele andere bedrijven in de financiële sector begonnen klanten te waarschuwen om zich niet met cryptocurrency's bezig te houden. In sommige gevallen dreigden ze zelfs de rekeningen op te schorten of te sluiten.

Er was al geruime tijd onduidelijkheid rondom de status van cryptocurrency's in het land. De RBI kiest er nu voor om de banken te herinneren aan de herroeping van het verbod. Al die tijd hebben verschillende lobbygroepen gepleit voor regulering van de industrie, in plaats van een algemeen verbod op cryptohandel. Met succes, zo blijkt!

Preston Pysh omschrijft de situatie op een mooie manier: "Ze ontdekten dat ze met deze actie alleen maar zichzelf te pakken hadden, door zich van Bitcoin af te sluiten."

In de memo staat dat da de Know Your Customer (KYC), Anti-Money Laundering (AML) en Combat of Financing of Terrorism (CFT) regels wel blijven bestaan.

Langlopende soap

De soap loopt al een lange tijd. Het begon allemaal met de RBI, de Reserve Bank of India, toen zij op eigen houtje dachten de boel te kunnen reguleren. Zo vreesde de centrale bank dat transacties met cryptovaluta het bankenstelsel in het land “onder druk zou kunnen zetten en zelfs bedreigen”.

Zij werden echter een halt toegeroepen omdat het Hooggerechtshof in maart 2020 bepaalde dat banken geen transacties naar Bitcoin beurzen meer mogen weigeren. Diverse cryptobeurzen vochten met succes dit “papieren verbod” aan.

Vervolgens ging de politiek ermee bemoeien, als verlengstuk van de centrale bank. Zo noemden Indiase topfunctionarissen noemden Bitcoin een piramidespel. Anderzijds nam de minister van Financiën Nirmala Sitharaman twee maanden geleden de zorgen van beleggers juist weg.

In gesprek met CBDC liet ze weten dat berichten over een totaal verbod op bitcoin niet kloppen. Ze zei dat de onderhandelingen nog steeds liepen, en dat er nog geen eenduidig plan is. Destijds zei ze dat ze niet verwachtte dat er helemaal niets meer mag rondom BTC in India.

Er gingen al meer geruchten dat een verbod van tafel zou zijn, maar met deze memo is alle twijfel uit de lucht. Of het nu op aandringen van het Hooggerechtshof is, of omdat ze daadwerkelijk hun visie aan het bijschaven zijn: van een verbod is absoluut geen sprake (meer).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
India