Sri Lanka geeft 4 redenen om niet in Bitcoin te investeren

De Central Bank of Sri Lanka (CBSL) heeft een waarschuwing afgegeven over de risico’s die (volgens hen) horen bij investeringen in cryptocurrency’s. Ze geven vier redenen waarom je als individu uit het Aziatische land moet oppassen om bitcoin te kopen.

Bitcoin in Sri Lanka

Volgens de bank zitten er geen wettelijke waarborgen achter investeringen in virutele valuta. Ze waarschuwen dat geen enkele activiteit geautoriseerd is: van beurzen, mining tot initial coin offerings (ICO’s), het is allemaal niet officieel erkend in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De CBSl gaf de waarschuwing enkele dagen geleden op haar officiële website. De centrale bank noemt vier redenen waarom het voor individuen riskant zouden kunnen zijn om in deze markt te investeren.

Een van deze dingen is dat beleggers die door hun investeringen in de problemen komen, geen wettelijk of regelgevend vangnet hebben voor hulp.

Ten tweede komt het aloude argument terug dat cryptocurrency’s ‘waarschijnlijk worden gebruikt voor terrorismefinanciering en het witwassen van geld’.

Hoewel onderzoek van Chainalysis anders aantoont, blijft dit hardnekkige argument rondzingen. Verder merkt de bank ook op dat crypto-activa erg volatiel zijn, omdat het bol zou staan van de speculatie.

De vierde waarschuwing betreft de aankoop van cryptocurrency’s op buitenlandse beurzen. Het zou kunnen dat deze platformen de Foreign Exchange Regulations van het land schenden.

“Virtual Currency’s worden niet geïdentificeerd als een toegestane beleggingscategorie volgens de Foreign Exchange Act No. 12 van 2017 (FEA). Electronic Fund Transfer Cards (EFTCs) zoals debetkaarten en creditcards, mogen ook niet worden gebruikt voor betalingen in buitenlandse valuta die verband houden met transacties in virtuele valuta volgens de Foreign Exchange Regulations in Sri Lanka.”

ECB

Daarmee doet de centrale bank mee in het spel van de conculega’s vanuit de hele wereld: bitcoin onderschatten. Zo ziet Isabel Schnabel, lid van de Executive Board van de Europese Centrale Bank (ECB), bitcoin niet als een waardige valuta.

Volgens haar is het een kwetsbaar en fragiel systeem. “Je kunt beter je vertrouwen hebben in de euro”, zo stelt ze, “want deze euro is gedekt door de Europese Centrale Bank, en het is een wettig betaalmiddel.”

Je zou kunnen zeggen dat Bitcoin de grootste concurrent is voor centrale banken op het gebied van monetair beleid. Vooralsnog lijken ze het nog niet te willen erkennen als volwaardige concurrent.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
centrale bank