Centrale bank Zweden waarschuwt ook voor ‘risicovolle’ crypto’s

Bitcoin is ‘hot’ en centrale bankiers schrikken wakker. Zo ook Stefan Ingves, de gouverneur van de Riksbank, de centrale bank van Zweden. Opgericht in 1668 geldt het als de oudste centrale bank ter wereld.

Centrale bankiers wakker geschrokken na bitcoin dip

De toenemende populariteit van bitcoin en andere alternatieve munten is reden genoeg om zo snel mogelijk met regels te komen. Tegenover persbureau Bloomberg zegt de bankier: ‘Als iets groot genoeg wordt, is consumentenbescherming en het tegengaan van witwassen van belang. Er is een goede reden om aan te nemen dat regulering er snel komt’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij is daarmee niet de enige centrale bankier die zijn zorgen uit over de ongereguleerde markt die de bitcoin markt is. Randal Quarles, vicevoorzitter toezicht bij de Federal Reserve, vindt de regels omtrent cryptomunten ontoereikend. De Fed is daarom ook druk doende om richtlijnen op te stellen over deze nieuwe assetklasse, die sinds 2020 zijn werkelijke doorbraak kent.

Ook bankiers uit onder meer Ierland en Japan trokken aan de bel: cryptocurrency’s zijn te risicovol en ongereguleerd. Daarom is regulatoire actie nodig.

Bankiers zijn geschrokken van het volatiele karakter van bitcoin, die sinds de all time high bij $64.895 ruim 40% van zijn waarde heeft ingeleverd. De maand mei sluit daarom af met een min van 38% en dat terwijl die maand doorgaans een gunstige maand is voor de munt. Maar opmerkingen van Elon Musk op Twitter en een herhaald verbod uit China op de bitcoin handel gooiden flink wat roet in het eten.

Europese Unie

De Europese Unie bereidt ondertussen een raamwerk van regels voor deze nieuwe groep munten, van stablecoins, ‘digitale’ aandelen en alternatieve tokens. Over 2024 is dit raamwerk pas afgerond.

De Zweedse minister van Financiële Markten Åsa Lindhagen stelt dat haar regering al standaard regels op heeft gesteld voor bitcoin beurzen en andere wisselkantoren. Maar bepaalde standaarden en richtlijnen zoals know-your-customer procedures zijn nu eenmaal internationaal af te stemmen.

Ingves denkt dat de regels maatwerk en kunnen verschillen per regio. Hij ziet het bestrijden van witwassen als een belangrijk punt voor regels. Daar is ook meer internationale samenwerking voor nodig.

Tegelijkertijd is de bank al een tijdje bezig met een eigen digitale variant van de Zweedse kroon, ook wel e-krona genoemd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
centrale bank

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.

1 comment

  1. “Bankiers zijn geschrokken van het volatiele karakter van bitcoin”

    Het lijkt me sterk dat centrale bankiers hiervan schrikken, eerder het tegenovergestelde lijkt me als je je realiseert wat voor enorme bedreiging Bitcoin vormt voor hun voortbestaan. Beetje dus als een slager die schrikt van de plots dalende omzet van zijn grootste concurrent. Maar goed, voor hun eigen machtspositie is het natuurlijk wel aantrekkelijk om het idee erin te houden dat ze deel uitmaken van overheden – wat dus NIET zo is! – en dat ze het daarom zo enorm goed met ons voorhebben, en er alles aan willen doen om ons te beschermen.