Centrale banken duwen de markt omlaag met strenge uitspraken over rentes

Deze week staat in het teken van centrale banken en hun rentebeleid en de boodschap van de hoge heren en dames die aan het roer van deze machtige entiteiten staan is duidelijk: we hoeven in 2023 nog geen renteverlagingen te verwachten als gevolg van een potentiële recessie. Om die reden is de verwachting dat het voor investeerders lastiger is om aan kapitaal te komen en dat heeft een negatieve impact op de koersen van risico-assets als bitcoin.

De Federal Reserve drukte woensdag wel op de pauzeknop, maar plaatste daar meteen de kanttekening bij dat ze dit jaar nog twee renteverhogingen van 0,25 procent verwachten te moeten doorvoeren.

Zorgen in Europa

Na de rentebeslissing van de Federal Reserve van woensdag, was het op donderdag de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB). Zij verhoogden de rente met 0,25 procent naar 4,00 procent. Ze lieten daarbij ook de deur open voor nieuwe renteverhogingen, omdat ze zich zorgen zeggen te maken over het risico van stijgende lonen en opwaartse revisies van de inflatie.

Na die boodschap schoten de rentes op Europese staatsobligaties omhoog. Als de verwachting is dat de rentes verder stijgen, dan willen investeerders meteen een hogere rente op staatsobligaties verdienen en dat is weer slecht nieuws voor andere risico-assets.

Als je immers een rendement van 4 tot 5 procent kunt pakken op staatsobligaties, dan is het aantrekkelijker om daarvoor te kiezen dan de meer risicovolle situatie die nu voor bitcoin geldt.

Volgens Jason Simpson van State Street heeft de markt zichzelf een "vals gevoel van veiligheid" aangepraat door te stellen dat de agressieve rentecampagnes van de centrale banken bijna voorbij is en dat ze mogelijk in 2023 al van koers moesten wijzigen.

Inflatie is nog niet weg

We zitten volgens Simpson nu in de fase dat centrale banken wel wat gas terugnemen, maar nog steeds strenge uitspraken doen om de inflatie te controleren. Op zich is dat logisch, want als ze nu meteen alles laten varen, dan is er het risico dat de inflatie weer oppikt en ze de controle compleet verliezen.

Dat zou betekenen dat alle renteverhogingen van de afgelopen maanden (grotendeels) voor niets waren en dat zou weleens desastreus kunnen zijn voor de economieën die zij moeten controleren en besturen.

Om die reden is het meer dan normaal dat centrale banken hun kaarten nog een beetje gesloten houden en niet compleet open en duidelijk zijn over het pad dat ze voor ogen hebben.

Voor bitcoin is dit niet het beste scenario en dat zien we meteen terug aan de koers. De dalingen zijn uiteraard ook het gevolg van de rechtszaken die de SEC aanspande tegen Binance en Coinbase, maar de uitingen van de centrale banken van deze week spelen zeker weten ook een rol in de neerwaartse druk op de koers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Coinbase hapert opnieuw tijdens explosieve stijging bitcoin

Het Amerikaanse Coinbase staat erom bekend dat het tijdens bullmarkten van bitcoin weleens in de...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: koers bereikt hoogtepunt van $61.000 op grote cryptobeurzen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
“Dalende bitcoin-ether spread goed nieuws voor altcoinhandelaren”

De dalende bitcoin-ether-spread is muziek in de oren van altcoinhandelaren, zo meldt Coindesk vandaag. De...

Bitcoin whales Nieuws
Bitcoin (BTC) whales boeken gigantische winsten op hun investeringen

Ki Young Ju van CryptoQuant deelt regelmatig interessante informatie over de blockchain van bitcoin. Ditmaal...

Nieuws
Bitcoin ETFs verzamelen ruim 746.831 bitcoin

De Spot Bitcoin ETFs beginnen langzaam te merken hoe schaars bitcoin is. Als we Grayscale...

Lees meer