Centrale banken duwen de markt omlaag met strenge uitspraken over rentes

Deze week staat in het teken van centrale banken en hun rentebeleid en de boodschap van de hoge heren en dames die aan het roer van deze machtige entiteiten staan is duidelijk: we hoeven in 2023 nog geen renteverlagingen te verwachten als gevolg van een potentiële recessie. Om die reden is de verwachting dat het voor investeerders lastiger is om aan kapitaal te komen en dat heeft een negatieve impact op de koersen van risico-assets als bitcoin.

De Federal Reserve drukte woensdag wel op de pauzeknop, maar plaatste daar meteen de kanttekening bij dat ze dit jaar nog twee renteverhogingen van 0,25 procent verwachten te moeten doorvoeren.

Zorgen in Europa

Na de rentebeslissing van de Federal Reserve van woensdag, was het op donderdag de beurt aan de Europese Centrale Bank (ECB). Zij verhoogden de rente met 0,25 procent naar 4,00 procent. Ze lieten daarbij ook de deur open voor nieuwe renteverhogingen, omdat ze zich zorgen zeggen te maken over het risico van stijgende lonen en opwaartse revisies van de inflatie.

Na die boodschap schoten de rentes op Europese staatsobligaties omhoog. Als de verwachting is dat de rentes verder stijgen, dan willen investeerders meteen een hogere rente op staatsobligaties verdienen en dat is weer slecht nieuws voor andere risico-assets.

Als je immers een rendement van 4 tot 5 procent kunt pakken op staatsobligaties, dan is het aantrekkelijker om daarvoor te kiezen dan de meer risicovolle situatie die nu voor bitcoin geldt.

Volgens Jason Simpson van State Street heeft de markt zichzelf een "vals gevoel van veiligheid" aangepraat door te stellen dat de agressieve rentecampagnes van de centrale banken bijna voorbij is en dat ze mogelijk in 2023 al van koers moesten wijzigen.

Inflatie is nog niet weg

We zitten volgens Simpson nu in de fase dat centrale banken wel wat gas terugnemen, maar nog steeds strenge uitspraken doen om de inflatie te controleren. Op zich is dat logisch, want als ze nu meteen alles laten varen, dan is er het risico dat de inflatie weer oppikt en ze de controle compleet verliezen.

Dat zou betekenen dat alle renteverhogingen van de afgelopen maanden (grotendeels) voor niets waren en dat zou weleens desastreus kunnen zijn voor de economieën die zij moeten controleren en besturen.

Om die reden is het meer dan normaal dat centrale banken hun kaarten nog een beetje gesloten houden en niet compleet open en duidelijk zijn over het pad dat ze voor ogen hebben.

Voor bitcoin is dit niet het beste scenario en dat zien we meteen terug aan de koers. De dalingen zijn uiteraard ook het gevolg van de rechtszaken die de SEC aanspande tegen Binance en Coinbase, maar de uitingen van de centrale banken van deze week spelen zeker weten ook een rol in de neerwaartse druk op de koers.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....