Centrale banken slaan goud in, pessimisme over de dollar groeit

Nieuwe data leert ons dat centrale banken momenteel in grote getale goud inslaan als hedge tegen de Amerikaanse dollar. Het zijn echter vooral niet-Westerse landen die hiertoe overgaan en zichzelf op deze manier minder willen blootstellen en afhankelijk maken van de Amerikaanse dollar. Uit een enquête van de World Gold Council komt in ieder geval naar voren dat het vertrouwen in de dollar afneemt en centrale banken in toenemende mate van plan zijn om hun goudreserves uit te breiden.

Wat betekent dit voor bitcoin?

In principe zien centrale banken bitcoin nog niet staan als bescherming tegen bijvoorbeeld de devaluatie van fiatgeld. Op dit moment ligt de focus nog voornamelijk op goud. Alleen in El Salvador koopt men natuurlijk regelmatig bitcoin op, maar dat is logisch omdat zij gedeeltelijk zijn overgestapt op een bitcoin-standaard.

Voor nu is bitcoin echt nog te klein voor centrale banken om het op dezelfde manier als goud te gebruiken. Al zou je kunnen stellen dat het een slimme zet kan zijn van een centrale bank om in bitcoin te stappen en voor de digitale asset te kiezen.

Als de Chinese centrale bank vandaag bijvoorbeeld enorme hoeveelheden opkoopt en morgen aankondigt dat het gedeeltelijk overstapt op bitcoin, dan zou de koers door het dak gaan.

Wat dat betreft is het vreemd dat er nog geen wat groter land is geweest die dit aandurfde met bitcoin. Misschien is de nood nog niet hoog genoeg en zien ze het nog altijd als een te groot risico vanwege de volatiliteit.

Goud is populair

Het traditionele edelmetaal blijft vooralsnog de nummer één keuze van centrale banken om zichzelf te beschermen tegen ellende binnen het financiële systeem. “Nadat centrale banken historisch veel goud inkochten, blijkt uit onze enquête ook nog eens dat 24 procent van alle centrale banken van plan is om hun voorraden uit te breiden de komende 12 maanden”, aldus de World Gold Council.

Verder is het duidelijk dat het vertrouwen in de Amerikaanse dollar daalt, omdat 62 procent van de centrale banken aangeven dat ze verwachten dat goud een grotere rol in hun portfolio zal spelen. Vorig jaar was dat nog een kleine 46 procent.

Goud heeft in essentie voor een groot deel dezelfde eigenschappen als bitcoin, dus je zou dit op de lange lange termijn ook als een bullish ontwikkeling voor onze favoriete digitale munt kunnen zien. Dit jaar alleen al kopen centrale banken volgens de bankgigant UBS voor bijna 50 miljard dollar aan goud op. Dat zou voor bitcoin echt gigantisch zijn.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.