Chainalysis: Noord-Korea verdiende $400 miljoen met aanvallen van cryptobeurzen

Noord-Korea is volgens het databedrijf Chainalysis erg succesvol met hun (online) aanvallen. De analisten zagen dat hackers uit Noord-Korea minstens 7 cryptobeurzen hebben aangevallen in 2021. De buit lag rond een bedrag van $400 miljoen. Alle data is te vinden in een blogpost van Chainalysis.

Noord-Korea en hacks

Een dief zal altijd proberen zijn sporen zo goed mogelijk uit te wissen. Volgens Chainalysis was dit bij de Noord-Koreanen niet anders: “Toen Noord-Korea de fondsen eenmaal in bezat had, begonnen ze een zorgvuldig witwasproces om het te verbergen en uit te betalen.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In 2020 konden er ‘slechts’ 4 hacks worden gekoppeld aan Noord-Koreaanse hackers. De dieven hebben het voornamelijk ether gemunt, maar bitcoin andere tokens worden ook meegenomen als het even kan. Volgens Chainalysis was het gestolen geld slechts voor 20% bitcoin. Chainalysis stelt dat 58% van alle gestolen fondsen in 2021 in ether was.

De hackers gebruikte verschillende software-oplossing bovenop Ethereum om hun geldstroom te verdoezelen. Dat lukt ze allicht regelmatig, maar in minstens 7 gevallen is het Chainalysis gelukt om de bedragen te koppelen aan de hackers. Ook wordt er gebruik gemaakt van bitcoin mixers. Er worden duizenden verschillende adressen gebruikt.

Uit onderzoek van Chainalysis is ook gebleken dat $170 miljoen aan gestolen cryptocurrency van Noord-Korea afkomstig was van 49 afzonderlijke hacks van 2017 tot 2021. Deze gelden moeten nog worden witgewassen. Noord-Korea bezit momenteel meer dan $55 miljoen die afkomstig was van aanvallen die al in 2016 plaatsvonden.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...